DurkVeenstra.png

Durk Veenstra

@durkveenstra

Durk Veenstra is beurscommentator bij RTL Z en waarschuwt je voor de bubbels die geblazen worden, de crashes die komen gaan en de schone schijn van bekende bedrijven.​

Opinie

Dow gaat naar de 120.000 punten

Ja, u leest het goed. De Dow Jones, de bekendste beursindex van de wereld, gaat naar de 120.000. Honderdtwintigduizend punten. Dat voorspel ik. En ik zeg er ook bij wanneer: in 2046, over dertig jaar dus. Hou me er tegen die tijd maar aan.

De beleggingswereld is dezer dagen in de ban van de Dow20k, oftewel de Dow die door de twintigduizend punten breekt. Daar is weinig meer voor nodig, het scheelde dinsdag even maar dertien schamele puntjes. Maar wat zegt het eigenlijk?

Bitter weinig. Het betekent dat we 5,3 procent hoger staan dan het moment waarop de Dow de negentienduizend puntengrens slechtte, krap een maand geleden. De sprong van 119.000 naar 120.000 zal een stijging van minder dan een procent betekenen. Een gewone stijging op een gewone goede handelsdag dus. Over psychologie gesproken. En of je het nu een Trump-, Sinterklaas-, SantaClaus- of gewoon eindejaarsrally wilt noemen, feit is dat december opnieuw levert als 'beste beleggersmaand van het jaar'. Ook al is het nergens anders op gebaseerd dan op window dressing.

Overigens is de Dow een hele slappe beursindex. Er zitten maar dertig aandelen in en het gewicht wordt bepaald door de prijs. Prijsgewogen heet dat, wat wil zeggen dat de fondsen waarvan de aandelen het duurst zijn het zwaarst wegen in de index. Het aandeel Goldman Sachs weegt dus ruim zeven keer zwaarder dan dat van General Electric, wat toch drie keer groter is dan de zakenbank. En dus was GS afgelopen maand in zijn eentje goed voor een derde van de stijging van de Dow. Go figure! (Het kan overigens nog erger, want wist u dat de index wordt samengesteld door journalisten! Laat Donald Trump het niet horen…)

Dow 20k. Het zou ook zomaar een goed verkoopmoment kunnen zijn, al verwacht ik pas in 2017 een correctie. Dit jaar gaat namelijk geen enkele Amerikaanse belegger nog verkopen, want hij kan rekenen op een lagere belastingaanslag als hij pas volgend jaar verkoopt. Wees dus niet verrast als de beurs het nieuwe jaar opnieuw met een duikvlucht begint. Maar elk nadeel heb zijn voordeel. Misschien dat een nieuwe paniek op de financiële markten de Federal Reserve ervan kan overtuigen dat het beter af kan zien van de beloofde drie rentestappen voor 2017.

Daarmee zou mijn voorspelling weer een stukje dichterbij komen. Dow 120.000 dus. Over dertig jaar. Het lijkt absurd, maar geef toe, het zou best kunnen. Er is 'maar' een jaarlijkse stijging voor nodig van een procent of acht en waarom zou dat niet haalbaar zijn?

Goede kans dat u in 2046 wel wat anders aan uw hoofd heeft. En anders ik wel, als ik dan nog leef. Vergeet niet ook in de tussentijd een beetje van het leven te genieten. Met een korrel zout. Fijne feestdagen.

@durkveenstra

Meer van Durk Veenstra

Meer opinie