Hella Hueck

Hella Hueck

@hellahueck

Hella Hueck is freelance journalist en werkt onder meer voor Omroep WNL. 

Opinie

Vergeet even die ijsbeer

18 november 2015 06:52

Het positieve bericht valt nauwelijks op in mijn Twitter timeline dat vol staat met berichten over de #Parisattacks. Het tweede pensioenfonds van Nederland Zorg en Welzijn (PFZW) gaat z’n belangen in steenkool flink afbouwen. In 2020 moet de totale CO2-voetafdruk met de helft zijn afgenomen. En dat betekent dat beleggingen in fossiele energie in dat jaar met 30 procent zullen zijn gedaald.

Pensioenfonds ABP zette die stap al eerder. En zelfs de Rockefellers - zelf puissant rijk geworden door de olie – geloven dat fossiel zijn langste tijd gehad heeft. "Nog 20-30 jaar en dan is het olietijdperk voorbij," zei Stephan Heintz , de president van het Rockefeller Brothers Fund tegen Deutsche Welle. Hij denkt dat nog veel meer investeerders hun portefeuille gaan vergroenen.

Op de klimaatconferentie in Parijs denken ze een lijst van 200 bedrijven bekend te kunnen maken die zich terugtrekken uit fossiel. Het zou volgens Heintz om een bedrag van 2,5 biljoen gaan, uitgeschreven: 2.500.000.000.000 !!

Ai, die top in Parijs. Klimaatverandering is het grootste probleem dat de wereld heeft, zeggen landen vooral in Latijns-Amerika, Afrika en India. Laat die zielige ijsbeer maar schotsspringen. ISIS is onze grootste bedreiging -– vinden West-Europa en de Verenigde Staten. Zoals de Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee het verwoordde: "Ik denk dat mensen een onthoofding bedreigender vinden dan dat je een keer verbrandt."

Nu houdt ISIS de klimaattop gegijzeld. De formele top gaat door, maar alle franje eromheen is gecancelled. Gaan regeringsleiders afhaken – letterlijk vanwege de dreiging of komen ze opdagen en pakken ze nu juist door?

"De groei van terrorisme houdt direct verband met klimaatverandering," riep de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders op de dag van de aanslagen. Dat is natuurlijk niet vol te houden en terecht kapot gefactcheckt. Maar we snappen allemaal dat  opwarming een verwoestende invloed kan hebben op samenlevingen en leidt tot armoede en instabiliteit. Syrië is daar het trieste voorbeeld van. In de tijd dat de protesten uitbraken tussen 2006 en 2011 is Syrië getroffen door een extreme droogte. Driekwart van de boeren zagen hun complete oogst mislukken, 1,5 miljoen mensen raakte op drift en trokken naar de steden die de drukte niet aankonden. Ik wil er even van af zijn of één extreem droog jaar meteen te linken is aan klimaatverandering en leidt tot een totale burgeroorlog– maar lees dit rapport van de Amerikaanse regering: "De kans op een conflict neemt door klimaatverandering toe."

Wat hoop ik dus dat er stappen gezet worden in Parijs. Mijn 'imagine'  is dat we in West-Europa zelfvoorzienend worden in onze energie en landen in Afrika en het Midden-Oosten helpen dat ook te worden. Marokko zet die stappen zelf al en wil een van de grootste aanbieders wil worden van zonne-energie. 

We hebben dan niets meer te maken met olie-landen als Saudi-Arabië en Qatar met z’n extreme islam, waar mensenrechten niets voorstellen  en honderden miljoenen oliedollars overgeboekt worden naar organisaties zoals ISIS. Ook komen er door zulke projecten weer banen bij. Banen die in de toerismesector in Tunesië door ISIS letterlijk weggeblazen zijn. Mijn jongste dochter wil dolgraag de piramides in Egypte zien. It's not gonna happen – in ieder geval niet tot ze 18 is. Ik hoop dat onze regeringsleiders dezelfde switch kunnen maken als onze pensioenfondsen of zoals deze Zwitserse bank die zegt: 

'Investeer ik in de wereld van vandaag? Of in de wereld waarin ik wil leven?'

Hella Hueck

Bekijk de uitzending over CO2 terug: