Durk Veenstra

@durkveenstra Durk Veenstra is beurscommentator en eindredacteur bij RTL Z en waarschuwt je voor de bubbels die geblazen worden, de crashes die komen gaan en de schone schijn van bekende bedrijven.
Opinie

First Blood

20 april 2016 06:17

Als het kalf verdronken is, dempen ze ook in Silicon Valley de put. Maar het kost enige moeite om het gat te vullen dat Theranos geslagen heeft. Negen miljard dollar staat op de tocht, een negen gevolgd door negen nullen. Van disruption gesproken.

Het leek een succesverhaal te worden. Een 'revolutionair product', een CEO die haar opleiding niet had afgemaakt en bovendien een zwarte coltrui draagt. Bijna te mooi om waar te zijn. Elizabeth Holmes is haar naam. Het verhaal gaat dat ze bang was voor naalden, en daarom een methode verzon om met een simpele vingerprik alle voorkomende bloedtesten te doen. Ze begon in 2003 met Theranos, en stopte een jaar later met haar studie aan Stanford. So far, so good.

Alles leek mee te zitten. Holmes haalde open doekjes bij TED-talks, en sleepte behalve aanzien en geld ook grote namen binnen. In de raad van commissarissen van Theranos zitten oud-ministers (George Schulz en Henry Kissinger), senatoren en CEO's (Larry Ellison van Oracle). Theranos groeide uit tot een unicorn, de eenhoorn die model staat voor startups die meer dan een miljard waard zijn. Meestal is dat alleen maar een papieren waarde. Maar Theranos haalde in oktober 2015 nog bijna een miljard dollar aan echt geld op. Bij die investeringsronde werd de waarde van het bedrijf op de genoemde 9 miljard dollar geschat.

De roem van het bedrijf steeg kennelijk zelfs de beroemde commissarissen van Theranos naar het hoofd, want feit is dat de zaken behoorlijk zijn ontspoord. De ontmaskering begon toen de Wall Street Journal meldde dat bloedmonsters niet met de eigen, revolutionaire methode werden getest, maar met machines van de concurrentie. Daarna was het hek van de dam. De Amerikaanse overheid kwam in actie, en vond uit dat het laboratorium van Theranos niet aan de eisen voldeed. Sterker nog, het bracht de publieke gezondheid zelfs in gevaar. En omdat Holmes daar niet snel genoeg op reageerde hangt haar nu een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Na die dreiging komt Holmes wel in actie, op de televisie. Tegen NBC zegt ze devastated te zijn.

Beleggers zijn dat ook. De drogisterijketen waar Theranos zaken mee deed, Walgreens, heeft het contract opgezegd, de investering van 50 miljoen afgeschreven, en de CFO ontslagen. En inmiddels onderzoekt het Amerikaanse openbaar ministerie of overheid en beleggers zijn misleid.

Theranos drew First Blood. Nee, niet de film, wel de eerste grote mislukking van een unicorn. Theranos weet misschien alsnog te overleven, als het kan aantonen dat de technologie werkt. Maar het sprookje is uit, deze eenhoorn is dood.

Een CEO met een zwarte coltrui is dus niet altijd een garantie voor succes…

@durkveenstra