Durk Veenstra

Durk Veenstra

@durkveenstra

Durk Veenstra is beurscommentator bij RTL Z en waarschuwt je voor de bubbels die geblazen worden, de crashes die komen gaan en de schone schijn van bekende bedrijven.​

Opinie

Sell In May!

05 mei 2016 06:59

Het zijn rare tijden. Op het moment dat ik dit schrijf verliest de AEX opnieuw een procent, en staan we ver onder de beginstand van het jaar. Misschien wel vanwege dalende bedrijfswinsten, Trump, Brexit, TTIP, dalende dollars, olie of China. Of toch die oude beurswijsheid Sell In May? Wie het weet mag het zeggen, maar soms maakt het ook niet uit waarom de beurs beweegt. De beweging telt.

Het laat wel zien dat beleggen niet zonder gevaar is. Beleggen is daarmee bijna het tegenovergestelde van sparen. Dat is risicovrij maar levert, behalve de zekerheid dat je je geld terugkrijgt, met de huidige rentestanden niets op. Beleggers hebben niet zo'n kapitaalgarantie maar maken wel kans op winst.

Daarmee zijn spaarders niet meteen oliedom. Schrijvers soms wel. Peter de Waard beweerde dat mijn verhaal, dat beleggen meer oplevert dan sparen, niet zomaar geldt. Waar 'de meest beursvriendelijke commentator van RTL Z' een grafiek liet zien vanaf 2009, zou een langere grafiek een heel ander resultaat laten zien. Dat doet het niet. Kijk maar mee. 

Thumbnail

Toegegeven, de AEX (gele lijn) staat op verlies. We sukkelen nu rond de 430 punten, maar stonden in 2001 nog boven de 700. Toch is dat bijzaak, want beleggen levert behalve koerswinst of -verlies ook dividend op. En het grote geheim van beleggen is om dat dividend opnieuw te beleggen. Dat levert de blauwe lijn op: de AEX Total Return, dus inclusief dividend. En die staat niet rond de 430, maar boven de 1300. Veel hoger dus, en zelfs hoger dan de piek in 2001 of 2007.

Zelfs een langere grafiek laat zien dat beleggen (koerswinst plus herbelegd dividend) dus wel degelijk meer oplevert dan sparen. Deze nog langere grafiek laat dat ook duidelijk zien.

Thumbnail

Natuurlijk is beleggen gevaarlijk. Koersen gaan ook wel eens omlaag, en daar moet je tegen kunnen. En je moet natuurlijk geld hebben. In een uitzending van Z Today vertelden millennials dat ze behalve een gebrek aan kennis over beleggen vooral een gebrek aan geld hebben om te beleggen. Dat snap ik wel, maar een gebrek aan geld maakt ook lastig sparen.

Beleggen is vaak gewoon het betere idee. Een paar tips: steek niet al je geld in de beurs, en niet allemaal in een keer. Beleg gespreid, bijvoorbeeld in een indexfonds, en koop bij als andere beleggers in paniek verkopen. Als je de tijd hebt, zul je zien dat beleggen meer oplevert dan sparen. Zegt de meest beursvriendelijke commentator van RTLZ, so don't take my word for it, maar neem het dan maar aan van 'een' Warren Buffett.

De beurs heeft het soms moeilijk, beleggers zijn chronisch onzeker. En de toekomst is niet te voorspellen. Gaat de rente ooit nog omhoog? Gaat China toch nog onderuit? Maar dat maakt alleen op korte termijn wat uit. Zoals je zag gaat de beurs altijd omhoog, als je horizon maar lang genoeg is. En millennials mogen dan misschien (nog) geen geld hebben om te beleggen, die lange horizon hebben ze wel.

@durkveenstra