Janneke Willemse

Janneke Willemse

@jannekewillemse

Janneke is presentator en beurscommentator bij RTL Z. Daarnaast is ze enthousiast doe-het-zelf-belegger met een eigen blog. 

Opinie

Het juiste moment om je aandelen te verkopen

30 januari 2019 06:15

Ongeveer een maand geleden kreeg ik een mailtje. Iemand had een 'voor ons behoorlijk bedrag' in een beleggingsfonds geïnvesteerd. De waarde daarvan was sinds september, net als de meeste aandelenmarkten, flink gedaald. Niet leuk, want het is de bedoeling om met het belegde geld een verbouwing te betalen die gepland staat in mei.

De koersdalingen zorgden voor nogal wat onrust. "Vooral voor mijn vrouw is dit zeer stressverhogend. Ikzelf vind het ook heel erg vervelend, maar ik kan er niets aan veranderen en denk steeds we hebben het pas vanaf mei nodig en dan is het misschien alweer gedeeltelijk bijgetrokken."

Eigenlijk wilde degene die mailde alleen maar even weten of ik wist wat het juiste moment was om de aandelen te verkopen. In december al doen of toch nog even wachten?

Met de kennis van nu is die beslissing natuurlijk heel makkelijk te nemen. Deze meneer had moeten wachten, want zijn belegging is inmiddels weer behoorlijk in waarde gestegen. In de eerste 29 dagen van dit jaar is de AEX al 6 procent opgeklommen. En dat terwijl het rendement over alle 365 dagen van 2018 een verlíes was van ruim 10 procent.

Mijn eigen beleggingen stegen vorig jaar met 1,69 procent aan waarde. Moet je nagaan: een belegger in de AEX heeft nu al ruim 3 keer zoveel verdiend als ik in heel 2018 en de eerste maand van 2019 is nog niet eens voorbij.

Dit soort vergelijkingen brengen je aan het twijfelen. Moet ik dan toch nu maar gewoon alles verkopen en tevreden zijn met wat ik nu heb?

Het antwoord is simpel: nee.

Tenminste, niet als je voor je begon met beleggen even hebt nagedacht over je doelstelling en je horizon. Twee woorden die bij mij heftige gevoelens van opstandigheid oproepen, maar die er echt wel toe doen. Wat wil je uiteindelijk gaan doen met het geld dat je belegt en wanneer wil je het gaan gebruiken?

Zo heb ik bedacht dat ik minimaal tot mijn 65e wil beleggen en dat ik er tegen die tijd waarschijnlijk wat van zal moeten opnemen om ervan te leven. Deze zzp'er heeft namelijk een nogal karig pensioen.

Omdat ik het leuk vind om met de beurs bezig te zijn en de vrijheid wil houden om op een bepaald moment te beslissen dat ik de hele bubs toch ga uitgeven aan dure cocktails op rooftopbars, beleg ik met dit potje zelf en niet fiscaal gunstig. (Dat laatste doe ik met een ander potje wel.)

Voorlopig is mijn horizon pas over 22 jaar in zicht. Ik hoef me dus nog lang niet druk te maken over de vraag of ik vandaag of toch liever over drie weken al mijn beleggingen moet verkopen. Maar over vijftien jaar moet ik daar wél serieus over nadenken. Dan heb ik nog een behoorlijke tijd om ieder jaar een beetje geld over te hevelen naar een spaarrekening, zodat ik er ook echt bij kan op het moment dat dat nodig is.

Terug naar de meneer van het mailtje.

Niemand weet wat het juiste verkoopmoment is. Daarom is het veel te laat om pas 5 maanden voor je je geld nodig hebt, na te denken over je uitstapmoment. Doe dat dus voortaan jaren van tevoren.

Wat je nu nog wel kunt doen? Verdeel het bedrag dat je nodig hebt in vijf gelijke porties en prik maandelijks een dag in je agenda. Bijvoorbeeld iedere tweede woensdag van de maand. Op die dag verkoop je, zonder dralen en twijfelen en zonder te letten op of de koersen die dag hoog of laag staan. Zo verklein je de kans dat je precies op de allerlaagste koers van het jaar hebt verkocht.

Succes met de verbouwing!