Jos Heymans

Jos Heymans

Politiek columnist Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.

Opinie

Politicus van het jaar? Verkeerde keus!

22 december 2018 06:00

Het volk heeft besloten dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verder door het leven gaat als Politicus van het Jaar 2018. Dat hebben we niet met z'n allen gedaan; dat hebben we overgelaten aan het opiniepanel van EenVandaag. Dat panel telt 50.000 leden en iedereen vanaf 16 jaar kan zich er voor aanmelden. 

EenVandaag zegt dat de 50.000 panelleden de samenleving vertegenwoordigen Ze zijn representatief naar leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, opleiding, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de laatste Kamerverkiezing. Deze mensen hebben dus namens ons Klaas Dijkhoff gekozen. Andere gegadigden waren Thierry Baudet, Jesse Klaver, Mark Rutte en Geert Wilders. Geen verrassend rijtje.

Hoppa, in één klap werd een van onze belangrijkste grondrechten, de demonstratievrijheid, om zeep geholpen. Geen reden om iemand tot politicus van het jaar uit te roepen, mag ik hopen.

Wel verrassend dat geen enkele vrouw was genomineerd. Alsof wij zouden vinden dat een vrouw niet de beste politicus zou kunnen zijn. Er gingen wat namen rond van vrouwen die genomineerd hadden moeten worden. Pia Dijkstra van D66 is zo'n naam vanwege de donorwet die zij door de Eerste en Tweede Kamer loodste. Maar dat is geen goed voorbeeld. Want als Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren de trein niet had gemist en op tijd in de Kamer was geweest om te stemmen, dan had die wet van de D66'er het niet gehaald. Een gelukje dus voor Dijkstra, maar op basis daarvan kun je niet tot de beste politicus worden uitgeroepen.

Waarom Klaas Dijkhoff de beste politicus zou zijn, ontgaat velen. Er zijn ook geen criteria waaraan de beste politicus moet voldoen. De panelleden die op de VVD'er hebben gestemd, roemen zijn manier van communiceren. En Dijkhoff scoorde bij een deel van Nederland, toen hij voorstelde om een demonstratieverbod op te leggen aan mensen die het Sinterklaasfeest willen verstieren. Hoppa, in één klap werd een van onze belangrijkste grondrechten, de demonstratievrijheid, om zeep geholpen. Geen reden om iemand tot politicus van het jaar uit te roepen, mag ik hopen.

Hij is de filiaalchef die zijn winkel zo runt dat de eigenaar, Mark Rutte, er geen omkijken naar heeft. Een hondenbaan waarvoor je in een volgende regeerperiode meestal wordt beloond.

Dijkhoff zegt helder en duidelijk wat er speelt in het land, luidt een van de redenen waarom hij is gekozen. Zou dat ook gelden voor zijn pleidooi om mensen in probleemwijken zwaarder te straffen? Het idee, ook weer volstrekt in strijd met de beginselen van de rechtsstaat, werd door Dijkhoffs politiek leider, Mark Rutte, meteen onderuit gehaald.

Als fractievoorzitter heeft Dijkhoff nog niets laten zien. Zijn collega's van andere partijen doen het beter. Die zijn politiek leiders; dat is Dijkhoff niet. Hij is de filiaalchef die zijn winkel zo runt dat de eigenaar, Mark Rutte, er geen omkijken naar heeft. Een hondenbaan waarvoor je in een volgende regeerperiode meestal wordt beloond.

In het vorige kabinet was Dijkhoff vanaf 2015 een verdienstelijk en gewaardeerd staatssecretaris op Veiligheid en Justitie. Dat was hem op het lijf geschreven. Er was toen alle reden hem uit te roepen tot politicus van het jaar. Dat deden de parlementaire journalisten dan ook dat jaar; de panelleden van EenVandaag kozen toen voor Geert Wilders.

Als fractievoorzitter heeft Dijkhoff niets gepresteerd dat zijn verkiezing zou rechtvaardigen. Misschien kunnen die duizenden leden van het opiniepanel even laten weten waarom ze op Dijkhoff hebben gestemd. Want dat is voor de rest van Nederland een raadsel.