Maarten Veeger

Maarten Veeger

@breakingsweep

Maarten Veeger is verslaggever bij RTL Z. Hij verwondert zich over de ontwikkelingen in Europa. 

Opinie

Land van belastingontduikers moet dit zelf oplossen

14 december 2018 06:22

Italië is eigenlijk een puissant rijk land. Met veel goed lopende bedrijven, relatief veel Ferrari's op straat en een in Armani, Gucci of Benetton gestoken bevolking die het er vaak gewoon goed heeft. Al wekt het land nogal eens de indruk dat het er diepe crisis is en de economie dus moet worden aangejaagd op kosten van de andere eurolanden. Brussel: trap er niet in! 

Zo bedelt Italië al maanden op een onvriendelijke manier bij de Europese Commissie voor meer ruimte in de begroting voor volgend jaar. Met als tactiek hoog inzetten aan het begin met wilde plannen over miljarden extra en dan stukje bij beetje terugkrabbelen. Met uiteindelijk toch wat winst naar huis, daar gaat het om bij de huidige politici.

De regering di Maio-Salvini met als zetbaas premier Giuseppe Conte had deze week zo'n moment waarop het wel bereid was water bij de wijn te doen.

De plannen om het begrotingstekort op te laten lopen met 2,4 procent zouden de regering 36 miljard extra te besteden geven. De duurste plannen daarbij zijn de verkiezingsbeloftes van een basisinkomen en vroeger pensioen voor sommige groepen.

Nu zegt premier Conte dat het wel 2,04 procent kan worden. Waarom die 2,04 precies is me niet duidelijk. Maar goed, die 0,36 procentpunten minder is wel goed voor zo'n 6,5 miljard euro. Dat moet er nu extra worden bezuinigd in Italië, of beter gezegd: minder extra uitgegeven. Allemaal speciaal voor Brussel!

De premier liet doorschemeren dat de verkiezingsbeloftes er niet mee worden losgelaten. Dat zijn het basisinkomen en eerder pensioen voor mensen die al 38 jaar of langer werken en ouder zijn dan 62. Dat laatste wordt ook wel het quotum-100 (38 plus 62) genoemd. Mensen die al jong zijn begonnen met werken en pensioenpremie betalen kunnen daarmee ook eerder met pensioen. Het betekent voor sommige groepen dat ze zes (!) jaar eerder met pensioen kunnen dan nu.

In het sterk vergrijzende Italië is regeringspartij Lega met dit voorstel zeer geliefd geworden. En ook het basisinkomen voor arme Italianen van de 5 Sterren-partij wordt gewaardeerd. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de huidige coalitie weer een meerderheid halen.

Prima allemaal. Als een land daarvoor kiest dan dienen we dat gewoon te accepteren. Ook omdat een van de argumenten van Italië ook wel hout snijdt. Volgens de Italiaanse regering jagen hun plannen de economie aan. Daarmee komt er meer belastinggeld binnen. En kan er worden gewerkt aan de vermindering van de staatsschuld van dik 2.300 miljard euro of 130 procent van wat er jaarlijks wordt verdiend in het land.

Maar waarom zo ingewikkeld? Als Italië gewoon het belastinggeld incasseerde waar het recht op had dan kon met een uitbundige begroting de staatsschuld hard omlaag. Want, zo maakte de Italiaanse schatkistbewaarder zelf bekend, jaarlijks loopt de overheid voor ruim 100 miljard euro aan belastingen mis. Btw voor 35 miljard euro, inkomstenbelasting voor 34 miljard, winstbelastingen, accijnzen op benzine, kijk en luistergeld en ga zo maar door. Niet voetbal maar belastingontduiking is er de nationale sport. Met als resultaat dat verdacht veel mensen er in een Ferrari kunnen rijden. En dat er bij de tolpoortjes op de snelweg alleen een rij staat bij het poortje 'cash'.

Menig Italiaanse regering in de laatste decennia noemde het aanpakken van de belastingontduiking belangrijk. Maar ook menig regering introduceerde een generaal belastingpardon. Waarmee het ontduiken over de lange termijn werd beloond. Ook de huidige regering had er grote plannen voor want het levert snel wat geld op. Gelukkig is slechts een klein belastingpardon (voor amateursportclubs) overeind gebleven.

Waar Europa op moet aansturen bij Italië is dat burgers en bedrijven er gewoon de belasting betalen die ze moeten betalen. En dat dat met bijvoorbeeld elektronische facturering en het sterker stimuleren van elektronisch betalen iedereen in het land ertoe dwingt.