Patrick Wessels

Patrick Wessels

@Consupsycholoog

Patrick schrijft over psychologie en consumentengedrag.  Waarom koop je het ene product wel en het andere niet? En hoe kun je daar slimmer mee omgaan?

Opinie

Verdien/verlies een paar honderd euro in een half uur

11 december 2018 06:06

Wie niet oplet, raakt tot 360 euro extra kwijt aan de zorgverzekering in 2019. Neem daarom een half uur om je te verdiepen, want er is weinig zo lucratief als het vergelijken van zorgverzekeringen.

Vooral als je alleen de basisverzekering nodig hebt, loont het om te vergelijken. Je dekking is namelijk overal gelijk, het enige verschil is dat je soms niet bij alle ziekenhuizen en zorgverleners terecht kunt. In een half uur kun je de belangrijkste eigenschappen vergelijken en een keuze maken die je tot 360 euro voordeel per jaar kan opleveren.

Interessant? Blijkbaar niet, want de verwachting voor dit jaar is dat een krappe 7 procent van de verzekerden een vergelijking gaat maken. Hoe komt het dat we massaal honderden euro's laten liggen? Eén van de redenen is wat psychologen loss aversion noemen.

Verdienen of verliezen?

In het Nederlands spreken we van ‘verlies-aversie’. Oftewel, we vinden het veel minder interessant om 360 euro te verdienen, dan 360 euro te verliezen. Verlies willen we koste wat het kost voorkomen, maar voor besparen lopen we niet zomaar warm.

Loss aversion staat voor onze neiging om verliezen te voorkomen. Verlies doet 2 tot 2,5 keer meer pijn, dan dezelfde winst aan plezier oplevert. En daarom is het veel vervelender om 360 euro per jaar te verliezen, dan datzelfde bedrag te besparen.

Nieuwe strategie

Independer en andere vergelijkingssites wijzen graag op manieren om te besparen op je zorgverzekering. En dat heb ik natuurlijk netjes in de praktijk gebracht, maar daarmee ben ik flink in de minderheid.

Het zou veel effectiever zijn om verzekerden te wijzen op het geld dat ze verliezen. Wie niet oplet is tot 360 euro extra per jaar kwijt aan de zorgverzekering in 2019.

Het geldt ook voor kopen, sparen en beleggen

En zo werkt het niet alleen bij de zorgpolis, verlies-aversie leidt tot meer onhandige keuzes:

  • Een huis verkopen dat minder waard is dan waar je het voor kocht: vervelend, maar niet onoverkomelijk als je netjes op de hypotheek hebt afgelost. En waarschijnlijk zijn andere huizen ook een stuk goedkoper geworden. Verkopen hoeft dan geen probleem te zijn, maar psychologisch voelt dat ontzettend vervelend;
  • Beleggingen met verlies te lang vasthouden. Soms moet je simpelweg je verlies nemen, om andere (betere) kansen te benutten. We hebben de neiging om beleggingen met verlies te lang vast te houden, waardoor de problemen alleen maar groter worden;
  • Een spaarrekening voelt veilig, ook voor vermogen dat we niet meteen nodig hebben. Een mogelijk verlies op beleggingen leidt tot zoveel geanticipeerde spijt dat we liever blijven sparen. Ondertussen kost een spaarrekening geld, als de inflatie hoger is dan de uitbetaalde rente. Als ze het zo zouden bekijken, zouden meer mensen gaan beleggen.

Paar tientjes

Wees de verlies-aversie de baas, begin met je zorgverzekering.

Ga uit van de goedkoopste polis die voldoet aan jouw wensen. Kijk goed of je in alle ziekenhuizen terecht kunt met de basisverzekering, als je dat belangrijk vindt. Ga uit van de premie voor die polis, en reken dan het maandelijkse verlies uit als je kiest voor de verzekering die je nu hebt.

Een paar tientjes in de maand verliezen doet dan ineens veel pijn, waarmee je de stap om te vergelijken en over te stappen voor jezelf een stukje kleiner maakt.