Roderick Veelo

Roderick Veelo

@RVeelo

Roderick presenteert op RTL Z en verbaast zich over wat er zich in het nieuws afspeelt.

Opinie

Vertrek Pechtold komt geen dag te vroeg

08 oktober 2018 06:10

"Het ene moment maak je je keihard voor het referendum en de volgende keer schaft je eigen minister het af. D66 is een partij...daar gaan wij niet voor." Fractievoorzitter van de Democraten in Weert - Marie-Michele Stokbroek - liep tegen een muur van onbegrip aan, tijdens het folderen voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Zij is niet de enige. D66 verloor op die 21ste maart de helft van haar raadszetels in het land. 

Raadsleden hielden de partijtop verantwoordelijk. Ook in de landelijke peilingen werd de neergang ingezet. Bij verkiezingen nu wordt de fractie meer dan gehalveerd.

Maar louter lof op televisie voor Alexander Pechtold na het nieuws over zijn vertrek uit de politiek. Twaalf jaar fractievoorzitter, hij nam het op tegen Wilders, goede debater en wat een top act met die stapel rapporten bij de interruptiemicrofoon! Terugblikken met eerbied en al een vleugje heimwee. Pechtold is geliefd bij televisiejournalisten.

Ondertussen had hij zijn partij van de laatste kroonjuwelen bevrijd. De gekozen burgemeester was al begraven en D66 mocht zelf de volksraadpleging in het familiegraf bijzetten in ruil voor een plek in de regering.

Het was een logisch vervolg op het congres waar het referendum al door de partijtop was afgeserveerd. De ervaring leert, dat het volk raadplegen doorgaans geen D66-politiek opleverde. De partij heeft al langer meer vertrouwen in bestuurders en bureaucraten dan in burgers.

Het onbegrip over de afschaffing van het referendum is nog altijd groot. Ook binnen D66 zelf. In een gesprek met RTL Z zei oud-kamerlid Boris van der Ham dat "dedain de partij is binnen geslopen". Minachting voor burgers over wat zij zelf wensen te beslissen. Opmerkelijk voor een partij die juist is opgericht om de burgers méér zeggenschap te geven.

Het is één ding om oude idealen bij de vuilnis te zetten; iets anders is om er wat beters voor in de plaats te krijgen.

Pechtold profileerde zich tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nadrukkelijk als bestrijder van Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie. De consequente oppositie tegen Wilders en de PVV had Pechtold een duidelijk gezicht en extra Kamerzetels opgeleverd. Dat probeerde Pechtold opnieuw, maar nu bij Baudet.

Het trucje werd doorzien. Bovendien kon het Baudet-bashen geenszins de grondbeginselen vervangen, die de partijtop zo weloverwogen begraven had.

Daarom stonden de campagnemedewerkers, die voor de partij de straat op gingen, met lege handen en een mond vol tanden tegenover kiezers. Het gemor bleef niet binnenskamers.

Uit het afscheidsinterview in Vrij Nederland kunnen we opmaken dat Pechtold na de rampzalige uitslag de knoop heeft doorgehakt.  

Hij laat een partij achter, die z'n ideologische beginselen en ruim de helft van z'n kiezers kwijt is. Het waren twaalf mooie jaren, maar de erfenis van partijleider Pechtold vraagt om een schone lei. Het vertrek van Pechtold komt geen dag te vroeg.