Bart van den Belt

Bart van den Belt

@inspiratie

Bart van den Belt is businesscoach, spreker en oprichter van de Zakelijk Succes Academy.

Opinie

Zo voorkom je opstartstress na de vakantie

10 september 2018 12:05

Je bent terug van de vakantie en weer helemaal opgeladen. Tijd om lekker aan de slag te gaan. Dacht je. Totdat je op je werk komt en er blijken honderden mailtjes te wachten. Tien mensen moeten teruggebeld worden. Om van je to-do lijst maar te zwijgen.

Voor je het weet is je batterij alweer leeggelopen, nog voordat je begonnen bent. Hoe hou je de rust en energie vast die je in je vakantie hebt opgebouwd?

Het antwoord is eenvoudig en misschien ietwat teleurstellend: niet. De eerste week na je vakantie is gewoon stressvol. De combinatie van een shitload aan werkzaamheden en een beperkte hoeveelheid tijd maakt zelfs dat veel mensen de eerste week als de meest stressvolle week van het jaar ervaren. Die werkelijkheid accepteren scheelt al enorm.

Toch kun je de opstart wel makkelijker én leuker maken voor jezelf. 

Daarvoor moet je eerst weten waar de opstartstress precies vandaan komt. Allereerst hebben mensen last van die stress door de wet van contrast. Als je net lekker twee weken in de rust in Italië hebt gezeten, met uit eten gaan als drukste activiteit, dan is weer aan het werk gaan een grote overgang.

Veel groter dan wanneer je een piek-week hebt tussen toch al drukke weken in. 'Dolce far niente' (het zalige nietsdoen) is dan ver te zoeken. Laat jezelf dus vooral niet gek maken en creëer een bewuste overgang tussen je vakantie en je werk. Neem rustig de tijd om die kop koffie te drinken met je collega. Of om in het zonnetje op je gemak te genieten van je lunch. Dat werk komt echt wel af. 

De tweede reden waarom mensen after-vakantie-stress ervaren is omdat we geneigd zijn te denken dat we te weinig tijd hebben. Je hebt een collega vast wel eens iets horen zeggen als 'ik heb zoveel te doen en er is zo weinig tijd'. Grote onzin. Er is genoeg tijd. Er is even veel tijd als in iedere andere week van het jaar. Er is alleen een berg van werkzaamheden te doen. 

De beste manier om iedere berg te beklimmen is door de eerste stap te zetten. Een leuke en gemakkelijke manier om dat te doen is door een flipover op te hangen in je werkkamer en een lijst te maken met zoveel mogelijk actiestappen (to do's) die je zo klein mogelijk maakt. Door kleine stapjes te zetten die makkelijk te realiseren zijn creëer je mini-succeservaringen. Dat zorgt voor een gevoel van voortgang en daarmee voor voldoening.

Iedere actiestap mag maximaal 15 minuten duren. Daag jezelf vervolgens uit om zoveel mogelijk actiestappen per dag te doen met voldoende rust tussendoor. Maak er een spel van met jezelf (of je collega's) om alles stap-voor-stap af te ronden en de berg wordt al snel kleiner. Zo maak ik er voor mijzelf na iedere vakantie een uitdaging van om binnen 60 minuten (4x 15 minuten) al mijn email weg te werken. Timer, klaar? Go! En binnen no-time is de mail weggewerkt.

Vanuit stilstand versnellen kost de meeste energie. Loop dus niet te hard van stapel. Start bij het begin en pak voldoende geniet-momenten tussendoor. Op deze manier blijft je batterij opgeladen en start je vol energie je nieuwe jaar.