Perry Feenstra

Perry Feenstra, chef van RTL Z, schrijft wekelijks wat er bij het nieuwe RTL Z achter de schermen gebeurt. Perry is verantwoordelijk voor de programma's op RTL Z.

Opinie

Jeroen van der Veer is dommer dan een ezel

13 maart 2018 11:54

BAM: de goede naam van de bank beschadigd, het imago van je eigen topman bezoedeld, de relatie met politiek-Den Haag te grabbel gegooid, klanten weggejaagd. En uiteindelijk met niet meer dan een paar zachte woorden je stommiteit toegeven. Het is een druk weekje geweest voor Jeroen Van der Veer.

Als u denkt dat Jeroen van der Veer nu ruiterlijk is, dan heeft u het mis. Een halfzacht persbericht, daar laat ING het bij. Geen denken aan dat de heer Van der Veer nog even de tijd voor u neemt. De categorische weigering om even voor de camera van RTL Z te verschijnen, is inmiddels standaard bij veel bedrijven als het even lastig is.

Maar even terug naar het begin. De schade die president-commissaris Jeroen van der Veer in één week toebrengt is enorm. Het ING dat hij als toezichthouder voor uitglijders moet behoeden, laat hij onderuit gaan over een bananenschil van formaat. Boze klanten, boze politiek, en het goede imago van topman Hamers is zorgvuldig omgekeerd tot graaier.

Een ezel stoot zich in het algemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. Dat mag je toch zeker verwachten van een heer als Van der Veer. Met zijn ervaring en bijpassende vergoeding haal je het beste in huis. Je zou het zeggen als je naar zijn indrukwekkende cv kijkt. En dat mag je in ieder geval vereisen als je de riante vergoeding ziet die ING hem betaalt.

De beeldspraak doorgetrokken is Van der Veer dommer dan de ezel. Want welbeschouwd is Van der Veer deze week op herhaling gegaan. Al eerder kwam hij al in botsing met de politiek en de maatschappij over de beloning van een ING-topman.

Wie herinnert zich deze nog? In 2011 was het de vorige topman, Jan Hommen, die hevige schade werd toegebracht door zijn toezichthouders. Juist Hommen, die zo zijn best had gedaan om de imagoschade van zijn sector na de crisis weg te poetsen. Hij moest een diepe buiging maken nadat heel Nederland over hem heen viel vanwege zijn enorme bonus. Een bonus die de club van Van der Veer bedacht had. Wat dat betreft kan Van der Veer de uitspraak van toen, nu zo weer gebruiken: "Wij betreuren de commotie over het beloningsbeleid."

Van der Veer zit in zijn laatste jaar als president-commissaris bij ING. Als het aan ING ligt neemt D66-prominent Hans Weijers de hamer van Van der Veer over. Ook van Hans Weijers mag je een prima ontwikkelde maatschappelijke antenne verwachten.

Hoewel... Op dit moment zitten Van der Veer en Wijers gebroederlijk naast elkaar in de beloningscommissie binnen de raad van commissarissen. Het was dus ook Weijers die meewerkte aan het plan om de topman riant meer te gaan belonen. Van der Veer geeft eind dit jaar de voorzittershamer op. Op basis van afgelopen week kan dat moment misschien maar beter naar voren worden gehaald.