Matthias Pauw

Matthias Pauw

@mattpauw

Redacteur RTL Z

Opinie

Wiebes, ik snap het gewoon niet

16 oktober 2016 13:56

Het is een bende bij de Belastingdienst. De goudgerande vertrekregeling is volledig uit de klauwen gelopen, foutje. De procedures zijn niet gevolgd, stom. Duizenden mensen die al met een been in het gepensioneerde leven staan krijgen een vette vergoeding om de verhuizing naar Benidorm te bekostigen. Oeps.

Ja, er is vreselijk veel misgegaan, maar dat snap ik nog wel. Mijn plannetjes pakken ook weleens slecht uit (niet zo slecht, maar toch: ik snap het principe). Maar als je goed kijkt naar de cijfertjes, dan is er werkelijk geen touw meer aan vast te knopen. Waarom zijn er eigenlijk plannetjes gemaakt?

Waarom, meneer Wiebes, is die hele vertrekregeling überhaupt verzonnen? Wat wil de Belastingdienst bewerkstelligen? 5000 ouderwetse ambtenaren eruit werken en 1500 tech savvy nieuwelingen aannemen. En daar had de dienst tot 2023 de tijd voor.

Waarom, wáárom kijk je dan niet eerst even naar de meest voor de hand liggende optie? Hoeveel mensen gaan er vanzelf al uit de komende jaren? Voor gratis?

Ruim 6200.

6200 werknemers van de dienst zijn ouder dan 60. 6200 mensen die binnen een paar jaar gewoon de deur uit wandelen. Laat dat even op je inwerken. Als je mensen gewoon rustig met pensioen laat gaan en daar geen nieuwe mensen voor aanneemt gaat die hele reorganisatie vanzelf. Zonder 'stimuleringspremies.' Nul. Dat scheelt dus honderden miljoenen.

Nee, het probleem is niet de uitvoering van de reorganisatie, of het falende toezicht; het probleem is de reorganisatie zelf. Dát valt Wiebes pas echt te verwijten. Het hele plan was onzalig en overbodig.

Wat nu de nachtmerrie is geworden van Wiebes is de natte droom van iedere echte hervormer die weet hoe die resultaat kan boeken met minimale inspanning. Want niet alleen stikt het bij de Belastingdienst van de ouderen, ze werken meestal ook niet door tot de pensioengerechtigde leeftijd. De Belastingdienst reorganiseert zichzelf!

Twee derde van de werknemers geeft er namelijk al de brui aan tussen hun 62e en 63e. Hoe luxe wil je het hebben? Maar ja. Men heeft er niet aan gedacht. Men heeft er niet aan willen denken. Ik weet het niet. Of was het vooral dadendrang? Moest en zou de staatssecretaris laten zien dat hij de boel weleens flink onder handen zou nemen terwijl hij beter op zijn handen had kunnen blijven zitten?

Meneer Wiebes, leg het mij alstublieft een keertje uit waarom die regeling er zo nodig moest komen. Want ik snap het gewoon echt niet.