Matthias Pauw

Matthias Pauw

@mattpauw

Redacteur RTL Z

Opinie

Wij willen 51.695 excuses, meneer Dijsselbloem

11 oktober 2017 17:45

Jeroen Dijsselbloem stopt met de Haagse politiek. Over twee weken geeft hij er de brui aan als Kamerlid, omdat hij het niet meer op kan brengen.

Ik snap dat. Als je vijf jaar minister van Financiën bent geweest en ook nog eens Eurogroepvoorzitter was, dan wil je je niet meer bezighouden met klein Haags geneuzel. Niet omdat het geen belangrijk werk is, maar gewoon omdat het niet meer past.

En je kan, los van wat je van 'de Dijs' vindt als politicus, alleen maar bergen respect opbrengen voor iemand die dag in dag uit – en vaak tot diep in de nacht – zich heeft ingezet voor het land en voor Europa. Chapeau, petje af, heus.

Maar waarom dan zo'n prachtige reputatie te grabbel gooien door leugens? Leugens, ja.

51.695 mensen stemden in maart op Jeroen Dijsselbloem. En ik ben ervan overtuigd dat een aanzienlijk deel van die mensen niet op hem stemden omdat hij lid is van de PvdA, maar ondanks zijn lidmaatschap van een partij in verval. Kiezers die door zijn prestaties van de afgelopen jaren ervan overtuigd waren dat een stem op Dijsselbloem, een stem was op een kundige politicus in een spartelende, richtingloze fractie.

Maar Dijsselbloem beschaamde het vertrouwen van 51.695 kiezers die dat redelijkerwijs niet hadden kunnen zien aankomen.

Zo klonk Dijsselbloem in september vorig jaar: "Ik stel me kandidaat voor de Tweede Kamer. Met volle overtuiging. Ik vind ook dat dat moet. Als je op de lijst staat moet dat met volle overtuiging zijn. Het is niet voor een dag. Het is niet voor een week. Je tekent bij om de komende jaren beschikbaar te zijn voor de Nederlandse politiek."

Klinkt dat als iemand die alleen maar op de lijst gaat staan om na een paar maanden alweer de Kamer gedag te zeggen? Nee.

En nee, ik geloof er ook niets van dat Dijsselbloem op dat moment dacht opnieuw minister te worden. Als dat wel zo zou zijn, waren het trouwens nog altijd leugens. Misschien dacht Dijsselbloem zijn partij nog een beetje te redden, door vertrouwen uit te stralen voor een onafwendbare verkiezingsnederlaag. Maar dan nog: leugens.

Voor de camera zei hij er nog over dat hij zich er bezwaard over voelt en dat het hem spijt. Dat is vervelend, maar terecht. Kiezers is hun stem ontnomen en dat is gewoon kwalijk.

Kijk, ieder mens maakt fouten en politici vormen daar geen uitzondering op. En fouten kun je best vergeven, maar dan moet je wel boete doen.

Ik stel 51.695 strafregels voor. "Ik mag niet liegen. Sorry."