Henri Bontenbal

Henri Bontenbal

@Henribontenbal

Henri Bontenbal is energie-expert bij Stedin.

Opinie

Waarom Henk Kamp op 1 zou moeten staan in de Duurzame100

10 oktober 2017 11:24

Wellicht is het u ontgaan, maar vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. "Samen laten we op deze dag zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is", aldus de website van het initiatief, dat voor de negende keer georganiseerd wordt.

Ik moet u eerlijk zeggen dat dit soort duurzame initiatieven nogal in mijn irritatiezone liggen. In mijn achterhoofd klinkt er bij het lezen van zo'n tekst steeds een irritant stemmetje dat fluistert: "Ook op die andere 364 dagen is duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend, toch?” Of deze: “Schiet lekker op met die duurzaamheid als je dit al voor de negende keer organiseert".

Jesse Klaver

Warmetruiendagen, Springtij-festivals, duurzame dinsdagen, groene lintjes: op een of andere manier gaan mijn nekharen ervan overeind staan. De kroon spant de Duurzame100 van Trouw die ook vandaag gepresenteerd wordt. De lijst suggereert een overzicht te zijn van de mensen die Nederland echt verder helpen op het gebied van duurzaamheid, maar bij veel namen vraag ik me af: wat heeft deze persoon nou concreet gedaan?

Een voorbeeld. Op plek 54 van de lijst staat Jesse Klaver. De jury schrijft iets over een succesvolle campagne, de befaamde meet-ups, zijn klimaatwet en zijn plek aan de onderhandelingstafel. "...maar daar strandde Klaver. De verschillen met D66 en vooral CDA en VVD bleken te groot, tot teleurstelling van iedereen die graag een groen-rechtse coalitie met een stevig klimaatbeleid had gezien." Dit is een fraai stukje framing van de jury, waarmee de groene aap uit de mouw komt: GroenLinks is per definitie goed, dus het zal wel aan de andere partijen gelegen hebben.

Zichzelf feliciterende kliek

Vaak lijkt (een deel van) de duurzaamheidsbeweging op een zichzelf feliciterende kliek, met ongeschreven regels over wie erbinnen en erbuiten valt. De term 'groene kerk' valt in dit verband nogal eens, maar deze term is slecht gekozen, want de meeste kerken bestaan juist uit een bonte verzameling van heel verschillende mensen. Over de kerk gesproken: zou Gert-Jan Segers niet veel meer een plek verdienen in de Duurzame100 dan Klaver? Vandaag wordt een regeerakkoord met ambitieus klimaatbeleid gepresenteerd. Is dat niet in belangrijke mate zijn verdienste? Heeft Segers niet veel meer lef en verantwoordelijkheidsbesef getoond dan Klaver? Me dunkt van wel.

In de energietransitie gaan we nu een nieuwe fase in, een fase waarin we afscheid nemen van het groene gekleuter van de gezellige lijstjes, groene dinsdagen en wij/zij-denken. Daar is het regeerakkoord een bewijs van: forse ambities op het gebied van duurzaamheid, maar zonder deelname van de partij die zich profileert als groen-bij-uitstek. Ja, duurzaamheid wordt mainstream.

Ingenieurs

Toegegeven, het is makkelijk om de Duurzame100 af te schieten. Wie zou ik zelf op de lijst willen zetten? Ik geloof sowieso niet in het nut van deze lijst en een ranking vind ik al helemaal bespottelijk. Maar laat ik toch een paar voorbeelden geven. Voor wie heb ik bewondering? Het gaat niet om de mensen die hun PR goed op orde hebben; het gaat om die grote groep mensen van allerlei pluimage die op heel veel plekken werken aan verduurzaming, vaak onder de radar, binnen een (groot) bedrijf, onderzoeksinstelling of op een ministerie; of al die Nederlanders die actief zijn bij een duurzame energiecoöperatie.

Deze week sprak ik met ingenieurs die studeren op de inzet van oppervlaktewater voor de verwarming van woningen. Typisch ingenieurs: geen stoere praat, maar een combinatie van goed nadenken, rekenen en creativiteit. Of wat dacht u van de onderzoekers van diverse Nederlandse onderzoeksinstellingen die maanden lang zweten op het verbeteren van een zonnecel of windturbine? Of de ambtenaren van het Ministerie van Economische Zaken die een succesvolle tender voor windenergie op zee hebben neergezet? Of wat dacht u van de energiecoöperaties (Zeeuwind, Deltawind) die het grootste burgerwindpark van Nederland bouwen?

Op nummer 1: Henk Kamp

Vandaag is ook de dag dat de nieuwe coalitie haar regeerakkoord presenteert. Ik heb hierboven geen namen genoemd, maar ik maak graag een uitzondering voor de man die Nederland de afgelopen jaren weer stevig op koers heeft gezet naar een duurzame energievoorziening: Henk Kamp. Voor deze man neem ik mijn hoed af. Over een paar dagen neemt hij afscheid als minister. Als er iemand een plek verdient in de Duurzame100, dan hij… hij mag op de eerste plaats wat mij betreft.

Deze minister heeft – stoïcijns en met strakke hand – stabiel energiebeleid gecreëerd. Zonder zijn inspanningen was Nederland blijven steken in gedraal en getreuzel. Zijn opvolger zal de resultaten kunnen gaan ‘oogsten’ en pronken met zijn veren. Maar de energietransitie in Nederland heeft met Henk Kamp pas echt vaart gekregen. Ik – en velen met mij – zijn hem daarvoor zeer dankbaar.