Durk Veenstra

@durkveenstra Durk Veenstra is beurscommentator en eindredacteur bij RTL Z en waarschuwt je voor de bubbels die geblazen worden, de crashes die komen gaan en de schone schijn van bekende bedrijven.
Opinie

Nog steeds geen correctie

30 augustus 2017 05:52

En toen was er Noord-Korea, en stond de AEX even op 505 punten. Dat is schrikken, maar het valt nog mee. Zeker als er bij het slot alweer 510 op het bord staat, en Wall Street alweer groene cijfers schrijft.

We wachten al een tijdje op een correctie. Daarvan spreken we pas als er 10 procent van de koers is afgegaan, en daar zijn we dus nog lang niet. Maar er zijn redenen om ons zorgen te maken, en om meer dan alleen Noord-Korea.

Zeker sinds begin 2016 is er eigenlijk niets aan de hand. Tenminste, dat willen de beurzen u doen geloven. Misschien bent u zelfs al vergeten waar we ons toen zo druk over maakten. Het was China. Daarover maakten we ons ook al eerder druk, toen de Chinezen het in augustus 2015 aandurfden hun munt met vier procent te devalueren. Never mind dat de yuan daarna veel verder wegzakte, want de Federal Reserve was inmiddels al te hulp geschoten.

Wat de dreiging van Noord-Korea nu teweegbrengt zijn standaard-reacties. Een 'vlucht' in de yen, in obligaties en in goud, al heeft dat laatste misschien meer te maken met de zwakte van de dollar dan met angst.

De US dollar is niet meer zo in trek, zelfs niet als vluchthaven. Geen wonder, want het gaat al zo lang goed daar, dat beleggers het niet langer vertrouwen. Er komen steeds meer signalen dat de Amerikaanse economie op zijn laatste benen loopt. Het enige wat de het nog een schop kan geven is die lang verwachte belastinghervorming, maar de plannen daarvoor laten al sinds februari op zich wachten. 

Hurricane Harvey gaat zometeen voor wat herstel zorgen, maar ondertussen worstelen politici met het schuldenplafond, zijn de schulden bij consument alleen maar opgelopen net als het aantal wanbetalers, maar worden autoverkopen op peil gehouden met krediet-voor-iedereen. De financiele wereld verkoopt intussen weer 'massavernietigingswapens' zoals CDO's, terwijl centrale bankiers waarschuwen voor deregulering, en 'insiders' hun bankaandelen verkopen.

Opvallend, de centrale bankiers pleitten afgelopen week ook voor vrijhandel. En daarmee zijn we weer terug bij China en Noord-Korea. Want om Noord-Korea in toom te houden zal zaken moeten worden gedaan met China, en dan helpt het niet om ze tegen de haren in te strijken met staalheffingen. De Chinezen hebben hun export al duurder gemaakt, door de waarde van de yuan het afgelopen jaar juist te laten oplopen.

Ondertussen hapert ook de Chinese economie. Het zal dit jaar nog wel goed blijven gaan, want er staat nog een belangrijk partijcongres op het programma. Maar als president Xi daar zijn macht heeft verankerd, heeft hij de handen vrij om de economie en het schuldenprobleem echt aan te pakken. Wees dus niet verrast als 2018 net zo begint als 2016. De vraag is of centrale banken dan opnieuw te hulp gaan schieten.

Ik ben benieuwd of Noord-Korea nu, of China straks wél voor een correctie kunnen zorgen. Het zal pijn doen, maar ook eens tijd worden, en de markt een stuk gezonder maken. 

@durkveenstra