Henri Bontenbal

Henri Bontenbal

@Henribontenbal

Henri Bontenbal is energie-expert bij Stedin.

Opinie

Waarom Wilders het groenste kabinet ooit in het zadel helpt

21 januari 2017 07:46

De verkiezingen staan voor de deur, dus nog even geduld en dan kunt u weer genieten van een potje ouderwets moddergooien en loze beloftes doen. Natuurlijk hoop ik dat er gedebatteerd wordt over het klimaat en duurzaamheid, maar vreemd genoeg krijgen de echt urgente vraagstukken meestal weinig aandacht. Toch is de kans groot dat we het groenste kabinet ooit krijgen.

Want denk eens met me mee. In de peilingen staat de PVV op meer dan 30 zetels. Op zich zelf is dat geen fijn vooruitzicht. Althans, ik vind van niet. Mag ik kiezen tussen constructieve of destructieve politici, dan kies ik voor de eerste; voor politici die hoop en leiderschap brengen in plaats van angst en verdeeldheid.

Het vervelende voor Geert is: niemand wil met hem regeren. In de klas is hij het jongetje dat anderen steeds treitert, maar daardoor alleen aan de kant staat. Te mokken. Helemaal alleen is hij natuurlijk niet, want hij neemt een best grote groep medetreiteraartjes mee. Samen maken zij het de rest van de klas toch best moeilijk.

Want er moet een coalitie komen na 15 maart. En dat wordt een lastige klus. Wie een beetje gaat rekenen, komt tot de conclusie dat – op basis van de huidige peilingen – er niet minder dan vijf partijen nodig zijn om een meerderheidscoalitie te vormen.

Welke combinaties zijn er mogelijk? Een coalitie over links is zo goed als onmogelijk. Laten we er even vanuit gaan dat de VVD na de PVV de grootste wordt. Rutte gaat een goede campagne doen en een deel van de potentiële PVV-kiezers kiest eieren voor z’n geld en stemt toch VVD. Een regering zonder de VVD is dus moeilijk denkbaar.

Maar wie doet er nog meer mee? Het CDA neemt, na een paar jaar in de oppositie, vast graag weer verantwoordelijkheid voor ’s lands bestuur. Dat zit in het DNA van de partij: verantwoordelijkheid nemen. Naast het CDA zullen er nog minstens drie partijen nodig zijn. D66, GroenLinks en ChristenUnie wellicht?

Van deze drie partijen geldt echter dat hun verkiezingsprogramma’s bol staan van ideeën over het verduurzamen van Nederland. En het lijkt er niet op dat zij bereid zijn op dit punt water bij de wijn te doen. Daar komt nog bij dat ook het CDA van oudsher het 'rentmeesterschap' hoog in het vaandel heeft staan. En zelfs de VVD begint enthousiast te worden over de duurzame energietransitie. (Kijk Buitenhof van afgelopen zondag maar na: Mark Rutte stofte zijn GroenRechts-programma af en sprak vol enthousiasme over – nota bene – windmolens! ''We moeten voorop lopen!'').

De kans is dus groot dat Wilders op 15 maart een coalitie in het zadel helpt waar van duurzaamheid een belangrijke pijler in het programma zal zijn. Is dat niet een fantastisch vooruitzicht?