Stephan Okhuijsen

Stephan Okhuijsen

@steeph

Stephan Okhuijsen combineert ervaring in de ICT met datajournalistiek. Hij zet het nieuws en je wereldbeeld in (een ander) perspectief aan de hand van data. 

Opinie

Terrorisme in Europa: vreselijk, maar niet uitzonderlijk (in 4 grafieken)

25 maart 2017 13:17

Alweer een terroristische aanslag dicht bij huis. Dit keer in Londen. Onze wereld lijkt soms wel in brand te staan. Maar is deze situatie wel zo uitzonderlijk? Nee, eigenlijk niet. 

Wereldwijd: grote toename, maar vooral buiten Europa.

Laten we eerst uitzoomen naar de gehele wereld. Op basis van cijfers uit de Global Terrorism Database is een enorme toename te zien in de jaren vanaf 2012. In 2014 vielen er zelfs meer dan 40.000 doden.

Thumbnail

Maar in die grafiek is ook al zichtbaar dat de westerse wereld in het algemeen en Europa in het bijzonder geen groot aandeel hebben. Met uitzondering van 2001 (11 september) zit het aandeel nooit boven de 5 procent. Voor geheel Europa geldt dat in de periode 2001-2015 minder dan 3 procent van alle doden door terrorisme vielen.

Het grootste deel van het terrorisme zit nog steeds in het Midden Oosten en zuid-oost Azië (Afghanistan onder andere).

West-Europa: tot de jaren '90 veel aanslagen.

Is deze periode dan wel uniek voor West-Europa zelf? Op basis van de cijfers over het aantal aanslagen en het aantal doden per jaar ontstaat het volgende beeld:

Thumbnail

Tot begin jaren negentig was het dus erg onrustig in West-Europa. Vliegtuigkapingen, bomaanslagen en ontvoeringen kwam veel vaker voor dan nu. Met name het separatistische geweld is enorm afgenomen.

Wat is er dan wel uniek? Grotere aanslagen, veelal door islamisten.

Er is echter wel een groot verschil in twee opzichten met de periode in de vorige eeuw. Ten eerste zijn er nu meer aanslagen met heel veel doden.

En ten tweede zijn juist die grote aanslagen gepleegd door Jihadisten of mensen die geïnspireerd waren door IS of Al Qaida. Met uitzondering uiteraard van de aanslag in Oslo en Utøya.

Thumbnail

Zuiver gekeken naar het aantal aanslagen zijn de separatisten en de links radicalen de laatste jaren nog het meest actief blijkt uit data van Europol.

En hier in Nederland? Het is relatief rustig.

Tot slot kijken we ook nog even heel dicht bij huis. Ook Nederland kende twee roerige perioden, een in de jaren zeventig (Molukse afscheidingsbeweging) en een eind jaren tachtig en begin jaren negentig (onder andere met RaRa).

Thumbnail

De aanslag van Karst Tates in Apeldoorn in 2009 is het meest recente ernstige terroristische incident bij ons. De schietpartij in Alphen aan de Rijn wordt niet gezien als een terroristische daad.

Zonder de ernst van de huidige aanslagen zelf te bagatelliseren is de situatie dus zowel wereldwijd bezien als in de tijd bezien niet heel bijzonder hier in Europa.

Volg Stephan Okhuijsen op Twitter, of via zijn bedrijf Datagraver.com