Opinie

RTL Z Podcast

Luister hier al onze podcasts over economie, politiek, maatschappij en het buitenland.
Podcast: Filosoof Verbrugge over de 'onvermijdelijke transformatie'
Het gaat Nederland economisch voor de wind, maar een flinke transformatie is voor de nabije toekomst ‘wenselijk en onvermijdelijk’, zegt filosoof Ad Verbrugge. Hij was nauw betrokken bij de vertaling van één van de meest invloedrijke boeken van de twintigste eeuw, Der Untergang des Abendlandes, dat nu misschien wel actueler is dan ooit.
Paul Riemens gaat de RAI leiden. Wat is hij van plan?
Eind deze maand debuteert Paul Riemens als voorzitter van Jumping Amsterdam, een van de belangrijkste paardensportevenementen ter wereld, in de RAI. De RAI is de arena waar hij al eerder de touwtjes zelf dagelijks in handen nam. Na acht jaar als ceo Lucht Verkeersleiding Nederland maakte hij de opmerkelijke overstap. Tegen Paul van Liempt vertelt hij waarom hij switchte en wat hij van plan is in zijn nieuwe functie.
'Managers staan nu echt bovenaan de lijst van bedreigde soorten'
"Niet de toekomst is aan kleine, zelfsturende organisaties", zegt Arko van Brakel. "Het is nu gaande." De rusteloze ondernemer en oprichter van het Semco Style Institute zweert bij kleine teams die niet aan een baas, maar aan elkaar verantwoording afleggen. In het interview met Paul van Liempt zegt hij dat juist de millennials deze werkwijze omarmen.
Peter Ho: "Grote problemen als Chinese vastgoedzeepbel barst"
Hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling aan de TU Delft Peter Ho schreef het boek Unmaking China's Development. Een gedetailleerde studie over de ontwikkeling van China waar hij zes jaar aan werkte. In het podcastinterview met Paul van Liempt spreekt hij zijn zorgen uit over de op knappen staande vastgoedzeepbel: "De corruptie in het vastgoed is enorm. President Xi moet orde op zaken stellen."
Willemijn Verloop: 'Geiten-wollen-sokken'-fase sociaal ondernemen voorbij
Willemijn Verloop werd bij een groot publiek bekend als oprichter van War Child. In 2012 richtte ze Social Enterprise NL op, voor ondernemers die met hun bedrijf oplossingen zoeken voor maatschappelijke vraagstukken als vergrijzing en grond en voeding. "Het draait om geld verdienen, winst maken en impact creëren", schrijft ze in haar onlangs verschenen boek Zaken die je Raken.