Opinie

'Wat Ivanka Trump niet begrijpt van vrouwen en ambitie'

06 mei 2017 10:22

Ivanka Trump komt deze zomer naar Nederland. Beeld © ANP

Zijn vrouwen niet ambitieus genoeg? Onzin, stelt loopbaancoach Vreneli Stadelmaier.

Ivanka Trump blijft de gemoederen bezig houden. De dochter van de Amerikaanse president heeft een boek geschreven waarin ze vrouwen adviseert om meer te werken en ambitieuzer te zijn. En de recensies zijn hard. 

Zo gek is dat niet. Het is natuurlijk wonderlijk dat een 'prinses' die alle kansen en hulp op een presenteerblaadje krijgt aangeboden, vrouwen aanmoedigt harder te werken en hun droom na te jagen.

Wat er daarna gebeurt is ook curieus: talkshows nodigen zogenaamde ‘experts’ uit. Oftewel: ze openen het bekende blik BN'ers: de actrice, de onderneemster, en de presentatrice. Allemaal mogen ze aanschuiven alleen omdat ze vrouw zijn.

Zo vervalt de discussie in meningen van vrouwen. Over de onderzochte oorzaken van het fenomeen 'weinig vrouwen aan de top' wordt nauwelijks gepraat. Laat ik dat dan maar doen.

Uit diverse onderzoeken o.a. van Michelle Ryan van de universiteit van Exeter of van Robin J. Ely, Pamela Stone, Colleen Ammerman van Harvard Business School onder 25.000 afgestudeerden, blijkt ook dat mannen en vrouwen als ze afgestudeerd zijn, even ambitieus zijn. Het probleem is dat die ambitie niet wordt herkend door leidinggevenden. Daardoor lopen vrouwen kansen mis en, erger, gaan ze zelf ook geloven dat ze niet ambitieus zijn.

Anna Fels, bekend Amerikaans psychiater en publicist, beschrijft in haar werk dat ambitie en succes hand in hand gaan. Hoe succesvoller je je voelt, hoe ambitieuzer je wordt. En andersom dus ook, geen succesgevoel, geen ambitie. Als je links en rechts wordt ingehaald door mannen, omdat de mannelijke ambitie wèl herkent wordt, gaat dat dus ten koste van je succesgevoel en daalt je ambitie.

Vrouwen kennen de spelregels niet, ze hebben geen idee!

Uit diezelfde onderzoeken blijkt ook dat vrouwen worden ingehaald door mannen, niet omdat mannen inhoudelijk beter zijn, maar omdat vrouwen de regels van het spel niet kennen. Daardoor zijn ze minder effectief, minder zichtbaar en dus ook minder succesvol en raken ze teleurgesteld.

Vrouwen leren tijdens hun studie heel veel, maar wat ze niet leren, zijn de skills om mee te kunnen doen in de werkjungle die van oudsher op masculiene wijze georganiseerd is, met masculiene ongeschreven regels. Sterker nog, vrouwen hebben géén idee. Ze denken, als ik maar gewoon goed mijn best doe, komt het goed. Niets is minder waar.

En als laatste maken vrouwen zich al tijdens hun studie druk over hoe kinderen en werk te combineren zijn. Dat merk ik als ik voor zalen studenten sta. Altijd stellen de meiden hier vragen over, de jongens kijken dan heel verbaasd. In mijn spreekkamer merk ik dat vrouwen hier bij hun studiekeuze of specialisatierichting al op voorsorteren.

Ze kiezen dan liever voor een vak als dermatoloog of rechter, want dat is beter te combineren met een gezinsleven, denken ze. Ik moet de eerste man nog tegenkomen die dit argument mee laat wegen in zijn keuze. Nog steeds vinden we onbewust dat de zorg voor kinderen een vrouwentaak is. Jonge vrouwen hebben te weinig voorbeelden van vrouwen die een gezin met een carrière combineren.

Jonge vrouwen missen ook de tools om daar effectief het gesprek met hun partner over te voeren, om de taken goed te verdelen, om los te laten (en hem zijn gang te laten gaan met de kinderen of de stofzuiger) en de verantwoordelijkheid ècht te delen. Met als gevolg dat het inderdaad een hele klus om een gezin te combineren met een carrière.

Wat Ivanka Trump doet, hard roepen dat vrouwen ambitieuzer moeten zijn, werkt niet. Daar is niks feministisch aan. Dat is gewoon dom geroeptoeter.

Wat wel werkt is jonge vrouwen de skills bijbrengen die nodig zijn om te excelleren in de werkjungle, en ze te leren de taken echt eerlijk te verdelen thuis. Ivanka’s oplossing, 24/7 voor alles hulp inhuren, is voor de meeste gewone stervelingen niet weggelegd.

Ik wou dat ik dat had gehad toen ik nog in de kleine kinderen zat, maar ja, ik had geen vader in het vastgoed, en mijn man was ook geen koning...

Vreneli Stadelmaier is bedrijfskundige en loopbaancoach van hoogopgeleide vrouwen.