Opinie

Dijsselbloem: we hebben het land gered, nu de PvdA nog

Frederieke Hegger • 29 mei 2017 10:45 @frederiekeh

Beeld © RTL Z Graphics

De PvdA gaat écht écht écht niet regeren, zegt demissionair minister Jeroen Dijsselbloem in een interview met het Financieele Dagblad. Zijn partij moet namelijk gered worden.

Zelfs het landsbelang trekt de minister van Financiën niet over de streep: "O ja, het land moet gered worden. Ja, ja vrienden. Dat hebben we de afgelopen jaren al gedaan, het land gered. Maar nu gaan we de partij redden. Jullie zijn aan het verkeerde adres", zegt hij tegen het FD.

Het dramatische verlies van de Partij van de Arbeid bij de verkiezingen wijt hij aan twee zaken. De kiezer had, ondanks de 'eerlijke boodschap' tijdens de verkiezingen, toch andere verwachtingen van de arbeiderspartij. En in een gepolariseerde samenleving kiest de burger liever niet voor een genuanceerde middenpartij.

Het lot van een PvdA-minister van Financiën

Tegen de krant zegt hij: "Mensen die zich druk maken over milieu, gaan voor de partij die daar het meest radicaal in is, hetzelfde geldt voor mensen die zich druk maken over integratie en islam. Wat die polarisatie betekent voor een brede progressieve middenpartij, is de discussie die nu gevoerd moet worden in de partij."

Dat hijzelf wordt geassocieerd met de harde bezuinigingen, en niet met de linkse delen van het kabinetsbeleid, is volgens Dijsselbloem 'het lot van een PvdA-minister van Financiën'. De suggestie dat hij mogelijk aanblijft als schatkistbewaarder in een gedoogconstructie is volgens de bewindsman 'ondenkbaar'. 

Het hele interview lees je hier en hier

Bron • RTL Z