Opinie

Hallo CDA, gaan we deze beroepen dan ook in ere herstellen?

Frederieke Hegger • 05 december 2017 12:23 @frederiekeh

Beeld ©

'Oud-Hollandse' beroepen zoals molenaar en schaapsherder moeten beschermd worden met subsidiegeld uit Brussel, vindt het CDA. Zullen we dan deze beroepen ook weer terugbrengen in de maatschappij?

CDA'er Jaco Geurts wil graag dat oud-Hollandse ambachtelijke beroepen een financieel steuntje in de rug krijgen. Rietsnijders in de kop van Overijssel bijvoorbeeld, verdienen nog maar weinig. De steun zou met Europese subsidies betaald moeten worden.

Het is een bijzonder voorstel van de christendemocraten, ten eerste omdat je je af kan vragen hoe het met de Bijbelkennis van de CDA'ers gesteld is. Kwamen de herders die Jezus gingen bezoeken uit Nederland? Ten tweede omdat het een gegeven is dat sommige beroepen nou eenmaal verdwijnen, veelal door nieuwe technologie.

Maar laten we de gedachtegang van het CDA eens volgen. Wat nou als we andere beroepen, die een tijdje geleden langzaam verdwenen, in leven hadden gehouden met overheidsgeld? Dan hadden we deze beroepen nog gehad:

Lantaarnopsteker

Miniatuurvoorbeeld

De nieuwste lantaarnpalen worden al voorzien van een laadfunctie voor elektrische auto's, maar eigenlijk is die vernieuwing maar een verloochening van het oude Nederlandse vakmanschap van de lantaarnopsteker.

Vroeger werkten lantaarnpalen namelijk nog op olie of gas en moesten ze aan worden gestoken door iemand met een ladder of een lange stok. Zonde dat technologie dit vak vervangen heeft.

Petroleumverkoper

Miniatuurvoorbeeld

Bron afbeelding: Beroepen van toen

Who needs netbeheerders (en duurzame energie) anyway? We kunnen prima weer op oliestellen gaan koken. Dan kunnen er immers ook weer petroleumverkopers aan de slag. Deze Nederlanders gingen langs de deuren om petroleum te verkopen.   

Stadsomroeper

Miniatuurvoorbeeld

Bron afbeelding: ANP 

In tijden van fake ​news is het misschien een goed idee om helemaal terug te gaan naar een oude ambacht: de stadsomroeper. Toen er nog geen krant, radio of televisie was moesten inwoners natuurlijk ergens hun nieuws vandaan halen. Die kwam van de stadsomroeper. Hij riep op straat heel hard wat het nieuws was.

Commentaar daarover werd slechts mondeling 'geretweet', dus dat scheelde een hoop ophef en irritatie.  

Het goede nieuws is dat er nog een aantal, twintig om precies te zijn, stadsomroepers actief is in Nederland. Ze verenigen zich in de Eerste Vereniging Stads- en Dorpsomroepers Nederland (voor de liefhebber: E.V.S.D.O.N). Die moeten misschien even een mailtje sturen (of roepen) naar Jaco Geurts met de vraag of ze ook in aanmerking komen voor EU-subsidie.

Rijglijfmaker

Miniatuurvoorbeeld

Bron afbeelding: Anno1600.com

Vrouwen insnoeren was ook ooit een Nederlandse traditie. Die hadden we in stand kunnen houden met subsidie voor de rijglijfmaker: de maker van de voorloper van het korset. Ook een prachtige kledingtraditie, uiteraard.

Toe aan modernisering

Tja, beste CDA'ers. Soms is een beroep gewoon toe aan modernisering. Misschien is de beroepsgroep 'politici die het Nederlandse volk ervan willen doordringen dat hun cultuur en tradities bedreigd worden' er wel zo een. 

Bron • RTL Z