Opinie

Shell belooft transparantie: 'Dit is meer dan symboolpolitiek'

Frederieke Hegger • 30 juni 2017 14:18 @frederiekeh

Beeld © ANP

Shell gaat een boekje opendoen over zijn duurzaamheidsstrategie. Althans, dat is de belofte. De olie-en gasgigant sluit zich aan bij het initiatief van mediamiljardair Michael Bloomberg, die beursgenoteerde bedrijven wil stimuleren om zich voor te bereiden op de risico’s van klimaatverandering en een CO2-arme wereld. Maar hoe 'open' gaat het boekje echt?

23 mei was een spannende dag voor de organisatie Follow This, de activistische aandeelhouders van Shell. Tijdens de aandeelhoudersvergadering dienden ze een resolutie in waarin ze Shell opriepen om transparanter te rapporteren over de weg naar verduurzaming.

Er stemde bij lange na geen meerderheid voor de resolutie, maar enkele grote aandeelhouders wilden toch een signaal afgeven; zij onthielden zich van stemming.  

Shell gaat nu alsnog min of meer doen waar Follow This op hoopte, meldde het bedrijf gisteren. Shell sluit zich aan bij het initiatief van ondernemer en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg, die wil dat bedrijven opening van zaken geven over de klimaatrisico's die ze lopen en daarbij ook hun duurzaamheidsstrategie uiteenzetten. 

Nog niet concreet

Oprichter van Follow This, Mark van Baal is behoorlijk blij met deze zet van het fossiele bedrijf. "Ik vind het toch wel een heel grote stap voor Shell, deze aankondiging. Dit is meer dan symboolpolitiek."

Hoe Shells open boekje er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Bloomberg zelf werkt ook nog aan de specificaties van de nieuwe richtlijnen en meedoen is geheel vrijwillig. In het persbericht heeft Shell al een 'tenzij-tje' toegevoegd. De details - die nog moeten komen - worden bepalend. "Specifiek, hoe presenteren we informatie over de toekomst in een onzekere wereld, gaan we commercieel gevoelige informatie openbaar maken (..)." 

Van Baal: "Concreet moet het nog worden. Stap een is de doelen van Parijs erkennen en zeggen dat je daaraan mee gaat doen. Dat betekent eigenlijk in 2050 geen uitstoot meer. Stap twee is plannen maken. Maar het feit dat Shell het nu erkent: we moeten hieraan mee gaan doen, dat vinden wij toch wel een grote stap."

Voor de bühne

Maar is het toch niet allemaal voor de bühne? Ben van Beurden zei immers kortgeleden nog dat Shell zou gaan 'oppompen wat ze oppompen konden'. Van Baal vond dat ook 'een beetje een onfortuinlijke uitspraak'.

Hoewel het citaat met een kleine aanpassing nog wel door de beugel kan, vindt hij. "Op zich valt er nog wel wat voor te zeggen: haal elke druppel die je nu hebt aangeboord, haal die uit de grond. Maar zoek niks nieuws meer. Dat is ons advies voor Shell. Haal alles uit de grond wat je nu hebt aangeboord, dan kun je een jaar of 20 vooruit. Maar ga geen dure nieuwe projecten meer starten."

Transformatie naar duurzaam bedrijf

Wat dan wel? Op zoek naar nieuwe, duurzame businessmodellen. Nog geen makkelijke weg. "Het is moeilijk voor een fossiel bedrijf om een ander bedrijf te worden, maar het is de enige optie voor Shell om te overleven."

De prijzen in de duurzame industrie zijn er ook steeds meer naar, vertelt van Baal. "Het winnen van olie is drie keer zo duur geworden in de afgelopen 10 jaar. En zonnepanelen zijn een paar keer gehalveerd in prijs. We kunnen nu windparken bouwen op de Noordzee zonder subsidie."

Bron • RTL Z