Life

Dijsselbloem: 'Geen bonusplafond voor Londense importbanken'

Matthias Pauw • 24 januari 2017 15:43 @mattpauw

Beeld © ANP

Internationale banken die door de brexit hun hoofdkantoor willen verplaatsen van Londen naar Amsterdam, hoeven zich geen zorgen te maken over de Nederlandse bonuswetgeving, zegt minister Jeroen Dijsselbloem.

De minister van Financiën deed zijn uitspraken in het wekelijks gesprek op RTL Z. Hij zegt gesprekken te voeren met Amerikaanse, Japanse en andere Aziatische banken over hervestiging in Nederland, als de Britten de EU verlaten. Met hoeveel banken er gesproken wordt en hoe serieus de gesprekken zijn, wil het ministerie van Financiën desgevraagd niet prijsgeven.

In die gesprekken komt de strenge bonuswetgeving in Nederland ook altijd aan de orde, zegt Dijsselbloem, maar daar zouden de grote bankenfirma's zich helemaal geen zorgen over hoeven te maken.

Bonusplafond niet voor buitenlandse banken

De Nederlandse wetgeving schrijft namelijk voor dat bankiers geen bonus mogen krijgen van meer dan 20 procent van hun jaarsalaris, maar dat geldt voor banken die ook echt in Nederland actief zijn.

"In de wet staat al dat die strengere eis niet geldt voor internationale concerns die vanuit Nederland werken", zegt de minister.

Europese regels minder streng

De banken moeten zich wel houden aan de Europese bonuswetgeving, die volgens Dijsselbloem vooral voor Amerikaanse bankiers ook al erg streng is. De Europese regels schrijven voor dat bankiers maximaal een jaarsalaris aan bonus mogen krijgen, of twee jaarsalarissen als de aandeelhouders daar toestemming voor geven.

Bekijk hier het hele gesprek met de minister van Financiën:

Bron • RTL Z