Van onze partner

Familiebedrijf moet positief imago inzetten

02 november 2015 12:58

Beeld © iStock

Familiebedrijven zijn zich onvoldoende bewust van het positieve imago dat ze hebben. Door te communiceren dat ze een familiebedrijf zijn, kunnen deze ondernemingen zich positief onderscheiden.

Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, Baker Tilly Berk, NPM en ING.

"Werden familiebedrijven voorheen nog beschouwd als onder meer onprofessioneel, kleinschalig en stoffig, nu is het imago omgeslagen naar onder andere innovatief, krachtig en betrouwbaar", aldus Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven aan Nyenrode.

Familiebedrijven
Uit het onderzoek blijkt dat familiebedrijven onder klanten meer respect, bekendheid en bewonderingswaardigheid genieten dan niet-familiebedrijven. Daarnaast vindt meer dan de helft van de medewerkers belangrijk dat hun werkgever een familiebedrijf is. Familiebedrijven blijken een zeer betrouwbare werkgever.

Ook zijn familiebedrijven meer gericht op de lange termijn. "Familiebedrijven kunnen naar klanten veel meer benadrukken dat zij de goede relaties met hen koesteren en het langetermijndenken de kansen op een stabiele klantrelatie vergroot", aldus Stefan Jansen, partner bij Baker Tilly Berk.

Succes
Flören ziet dat de kracht van het familiebedrijf steeds meer wordt onderkend. "Deze verklaringen van het succes van familiebedrijven zouden veel meer gebruikt kunnen worden in de marketing- en communicatie-activiteiten. Hier valt dus nog een wereld te winnen, zowel richting de arbeidsmarkt als naar klanten en leveranciers."

Vandaag is de zeventiende dag van het familiebedrijf op Nyenrode Universiteit. De dag wordt mede georganiseerd door ING, een van de sponsoren van de leerstoel 'familiebedrijven en bedrijfsoverdracht' aan de universiteit. ING deelt de opgebouwde expertise en ervaring met familiebedrijven om zo de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.