Van onze partner

Amersfoort: Geo city van Nederland

16 mei 2017 11:43

Beeld ©

Dat Amersfoort het geografisch middelpunt van Nederland is, is geen nieuws. Maar dat de branchevereniging voor bedrijven die met geo-informatie werken zich hier bevindt, is minder bekend. Met de komst van Geo Business groeit Amersfoort steeds meer uit tot de 'geo-gemeente' van Nederland.

GeoBusiness ​Nederland
GeoBusiness Nederland is de branchevereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie. De vereniging bestaat uit bijna 100 leden en vertegenwoordigt daarmee ruim 50% van de bedrijven die actief zijn in de geo-sector. Denk aan ingenieursbureaus, webbouwers en landmeetkundige bureaus. GeoBusiness Nederland zorgt ervoor dat deze leden kunnen opereren in een markt die open, competitief en vrij van obstakels is. Door haar leden een groot en stabiel netwerk te bieden zorgt GeoBusiness er voor dat kennis en ervaring uitgewisseld kunnen worden, er zoveel mogelijk samen wordt ondernomen en de leden een ingang krijgen bij beleidsmakers en politici. GeoBusiness directeur Camille van der Harten: "Met partners in het bedrijfsleven, de overheid én de wetenschap vormen we de bekende driehoek. We begeven ons in een niche, dan is het belangrijk om de krachten te bundelen. Samen sta je tenslotte sterker." 

Amersfoort voelt logisch
Ondanks dat GeoBusiness pas sinds anderhalf jaar in Amersfoort gehuisvest is, voelt de organisatie zich hier helemaal thuis. Van der Harten:  "Het voelt als een natuurlijke en logische vestigingslocatie. Toen we in 2015 besloten om te verhuizen vanuit Woerden kwam Amersfoort al snel als onze nieuwe bestemming naar boven. Je hebt hier relatief veel geo-gerelateerde bedrijven zoals Royal HaskoningDHV, Arcadis, Sweco en sinds eind vorig jaar ook een kantoor van Geomaat. Deze diversiteit en concentratie is erg uniek en maakt dat de geo-branche hier in de volle breedte vertegenwoordigd is"
Dat de gemeente Amersfoort zich naar buiten toe steeds meer als geo-gemeente presenteert is natuurlijk ook fijn. "Die betrokkenheid ervaren we als een steuntje in de rug."

Thumbnail

GeoBusiness directeur Camille van der Harten

Iedereen heeft met geo-informatie te maken
Maar wáár houdt GeoBusiness zich nu precies mee bezig? Van der Harten: "Het leuke aan ons vakgebied is dat iedereen er vrijwel dagelijks mee te maken heeft, zonder zich daar heel bewust van te zijn. Denk bijvoorbeeld aan navigatiesystemen in de auto of Google Maps op je telefoon." Om dit soort systemen en apps te laten werken is heel veel informatie nodig. Het digitaliseren van alle wegen, maar ook alle intelligentie daar omheen vallen onder het geo vakgebied.

Dagdromen over startups
Ook startups zijn een belangrijke doelgroep voor GeoBusiness. Van der Harten: "Onlangs waren we in Londen voor een studietour. Toen ging het onder andere over een initiatief om jonge mensen met startende bedrijven een kans te bieden door ze laagdrempelig toegang te geven tot geo-data en -technologie. Waanzinnig interessant. We dagdromen wel eens over een soort Geo2Meet, een omgeving waarin we samenwerken met startups uit onze sector. Dat zou in dit gebouw perfect kunnen."