Business

Last van een collega? Zet de digitale waterval wat harder

Bram van Dijk • 12 april 2017 18:48 @ikbenbrampuntnl

Een fysieke kantoorwaterval. Beeld © RTL Z

Het nieuwe kantoor van headsetfabrikant Plantronics in Hoofddorp gebruikt natuurgeluiden om de effectiviteit op de werkvloer te verhogen. Door het geluid van digitale watervallen af te spelen, zijn gesprekken van collega's nog wel te horen, maar niet meer te volgen.

Cradle to cradle, energiezuinig en bomvol relaxplekken zoals een gym, muziekmaaklokaal en concentratiestoelen. Er valt een hoop te vertellen over het nieuwe kantoor van headsetfabrikant Plantronics in Hoofddorp. Maar het meest bijzondere is dat er een geluidsinstallatie is opgehangen die de hele dag afspeelt.

De theorie is dat door geluid toe te voegen gesprekken nog wel te horen zijn, maar niet meer te volgen. Zo raak je minder snel afgeleid, zegt Plantronics-topman Frank Timmermans. "We geven een tegengeluid om het andere geluid te filteren. Je neemt vaak toch geluid op dat ver van je af staat. Door geluid toe te voegen krijg je een serene rust."

Volgens onderzoek van Plantronics zorgen ongewild opgevangen gesprekken voor verlies van efficiëntie. 61 procent van de Nederlanders in een open kantoortuin heeft last van geluid en 40 procent geeft aan minder productief te zijn.

High tech

Met alleen een geluidsinstallatie ben je er nog niet: het systeem moet uiteindelijk zelflerend worden. Sensoren in het plafond meten het geluidsniveau, waarna het volume van de natuurgeluiden, zoals een waterval, aangepast kan worden. Timmermans:  "Je kunt een akoestische gordijn optrekken waarbij je verschillende ruimtes onafhankelijk van elkaar kunt reguleren. Zie het als een airconditioning voor geluid." 

Nieuwe bedrijfstak

Voor het bedrijf is het meer dan eigen gewin. "We willen een showcase hebben om aan onze klanten te laten zien hoe wij geluidsproblemen aanpakken. We zijn onze oplossing nu aan het kwalificeren en willen het binnen een jaar op de markt brengen." 

Dus wie weet klinkt er bij jou op kantoor binnenkort ook zo'n digitale waterval.

Bron • RTL Z / Bram van Dijk