Van onze partner

Vijf tips om de wereld te veroveren

24 november 2015 14:07

Beeld © iStock

Dankzij vervagende grenzen en technologische ontwikkelingen zien steeds meer ondernemers kansen in het buitenland. Jack Meijer, directeur-eigenaar van familiebedrijf Artofil, en Alex Bergman, oprichter en eigenaar Fatboy, geven tips over internationaal zakendoen.

Tip 1: Blijf innoveren

Artofil maakt technische garen voor industriële toepassingen en is actief in ruim veertig landen. "Onze internationale ambitie is het behoud van internationale markt die we al hebben, met name door nieuwe producten te introduceren bij bestaande klanten, en geografisch uitbreiden", aldus Meijer.

Tip 2: Selecteer de juiste mensen

"De uitdaging zit ‘m in het vinden van de juiste mensen en begrijpen wat ze willen, zodat je de klant kan overtuigen om met jou zaken te doen", vertelt Meijer.

"Ga selectief te werk en zorg voor een netwerk van betrouwbare partners. Ik heb voor ING gekozen vanwege hun netwerk, ervaring en expertise op het gebied van internationaal zakendoen."

Tip 3: Internationale hobbel niet onderschatten

Er komt veel kijken bij internationaal zakendoen, vertelt Bergman, die met de lifestyleproducten van Fatboy in zestig landen actief is. "Je hebt twee kanten: de saleskant en de inkoopkant, dat zijn niet altijd werelden die op elkaar aansluiten."

"Ik denk dat we met de commerciële kant vrij goed zitten. De inkoopkant blijft altijd een avonturenspel met leveringsplichten, valuta, transport en vervoer. Een internationale hobbel die je vaak onderschat."

Tip 4: Houd rekening met andere regels en wetten

"Je kunt aanlopen tegen vreemde regels en wetten", zegt Bergman. Fatboy gebruikt ING als sparringpartner op het gebied van internationaal zakendoen: "Zij hebben jarenlange ervaring en lokale kennis."

Tip 5: Blijf authentiek

Bergman: "Ga gewoon die grens over. Zie het niet als een grens, maar als een kans. Probeer authentiek te blijven, echt te focussen op je eigen business, maar luister wel altijd naar de lokale cultuur."

ING helpt ondernemers graag bij het realiseren van internationale ambities. Bijvoorbeeld door het beperken van handelsrisico’s, optimaliseren van betaalstromen of specifieke marktkennis.