Beurs

ECB laat opkoopprogramma nog intact

20 juli 2017 17:08

Beeld ©

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het monetaire beleid vooralsnog onveranderd. Dat betekent dat de rentetarieven in de eurozone op hun historisch lage niveaus blijven en dat de omvang van het opkoopprogramma op 60 miljard euro per maand blijft.

Vooraf werd gedacht dat ECB-president Mario Draghi mogelijk iets zou loslaten over wat er met het opkoopprogramma zou gebeuren. De ECB koopt nu per maand voor 60 miljard euro aan obligaties op. Dat programma loopt in principe door tot eind dit jaar, maar het kan worden verlengd.

De financiële markten zijn benieuwd of de ECB volgend jaar door gaat met het opkoopbeleid, of dat het langzaam wordt afgebouwd. De ECB begon het opkoopprogramma door elke maand voor 80 miljard euro op te kopen. In april is dat teruggebracht tot 60 miljard per maand.

Inflatie nog te laag

Met het monetaire beleid wil de ECB bereiken dat de inflatie op iets onder de 2 procent uitkomt. Maar de inflatie ligt daar nog onder. Draghi denkt dat de inflatie in de eurozone geleidelijk zal oplopen maar nog niet tot het niveau dat de ECB graag ziet.

Het is volgens Draghi dus nog nodig om door te gaan met het huidige beleid om de inflatie verder aan te wakkeren. Het besluit om het beleid te handhaven was unaniem binnen het beleidsbepalende comité van de ECB.

Markt vreest soepeler beleid

Bij een bijeenkomst in het Portugese Sintra eind juni zei Draghi nog dat het economisch herstel in de eurozone sterker en breder gedragen wordt. Ook zei Draghi dat het gevaar van deflatie is geweken. De markt interpreteerde die opmerkingen als een mogelijk signaal dat de ECB spoedig kan overgaan tot het inperken van het soepele monetaire beleid.

Daarop daalden de aandelenkoersen en de euro steeg in waarde. Als het opkoopbeleid zou worden verminderd, dan zou dat ook de rente wat verhogen en dat zou de euro aantrekkelijker maken voor beleggers, terwijl aandelen juist minder aantrekkelijk zouden worden.

Jackson Hole

De ogen van beleggers zijn nu gericht op de top van centrale bankiers in Jackson Hole in de VS, volgende maand. Draghi gaat voor het eerst in drie jaar daar toe. Er wordt gespeculeerd dat hij dan voorzichtige hints kan geven over een afbouw van het steunbeleid.

Een officiële aankondiging van een afbouw zou dan op de ECB-vergadering in september of oktober gedaan kunnen worden.

Eerst afbouwen opkoopbeleid, dan renteverhoging

Algemeen wordt verwacht dat de ECB eerst het opkoopbeleid zal afbouwen voordat de rente wordt verhoogd. Begin juni zei Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners te verwachten dat de ECB op zijn vroegst eind volgend jaar de rente verhoogt. Ook daarna zal de rente nog lang op een relatief laag niveau blijven, denkt hij. 

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING DiBa in Frankfurt, dacht vorige maand dat de ECB in september aankondigt dat het opkoopbeleid wordt verlengd. Pas volgend jaar zomer zal het opkoopprogramma dan mogelijk worden gestopt.

'Rente blijft nog lang laag'

Nu herbelegt de ECB de rente en aflossingen die het krijgt voor de opgekochte obligaties. Brzeski denkt dat de ECB daar misschien in 2020 mee zal stoppen. En de rente? Een renteverhoging komt pas daarna. Brzeski denkt dat de lange rente over zeven tot acht jaar op 1 à 1,5 procent zal liggen.

Ook Van Nieuwenhuijzen denkt dat de rente in de eurozone nog lang laag blijft. Hij rekent op een lange rente van 2 tot 3 procent op een termijn van vijf of tien jaar. In vergelijking met de jaren '70, '80 en '90 is dat laag.

Rente nu nog 0 procent

Nu is de herfinancieringsrente van de ECB nog 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft staan op min 0,4 procent. Daardoor leggen gewone banken geld toe als ze geld stallen bij de ECB.

Bron • RTL Z