Life

Steeds minder techstartups naar de beurs

20 mei 2016 17:58

Amerikaanse durfinvesteerders willen minder risico lopen en stoppen daarom ook minder geld in Nederlandse start-ups die de groeifase in gaan. Daardoor is het voor Nederlandse startups lastiger om door te groeien.

Dat zegt Hans de Geus in Z Today. Door de grote afwaarderingen van de zogeheten unicorns, techbedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn, willen de durfinvesteerders in Silicon Valley minder risico lopen. Ook op de beurs is dat terug te zien: dit jaar vond er nog maar één beursgang van een unicorn plaats, veel minder dan eerdere jaren.

Dotcomcrisis

De Geus: "Er zijn in totaal 150 van die unicorns die meer dan een miljard waard zijn. Ik ben benieuwd hoeveel van die bedrijven het ook zou lukken om zo veel geld te vangen bij een beursgang."

Toch denkt De Geus niet dat we ons in een situatie als de dotcomcrisis bevinden. "Voor Nederlandse bedrijven is op eigen bodem op zich genoeg geld. Maar als je door wil groeien, dan moet je toch echt naar Silicon Valley, en dat is dus wel iets moeilijker geworden."

Bron • RTL Z