Life

Naheffing Apple: de druiven zijn voor iedereen zuur

31 augustus 2016 08:44

Beeld ©

De miljardennaheffing dreunt na op beurzen, in hoofdsteden en boardroams: de druiven zijn voor iedereen zuur, constateren RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra en analist Corné van Zeijl van Actiam.

Noem ze maar op, overal heerst mineur vanwege de naheffing van 13 miljard euro voor techbedrijf Apple. Allereerst natuurlijk bij het bedrijf zelf, maar ook in Amerika, omdat de Amerikaanse overheid nu minder belastinggeld binnenkrijgt.

Onzekerheid in bestuurskamers

En zelfs in Ierland geen gejuich: "Het is wel opvallend dat zelfs de winnende partij in beroep gaat", analyseert Van Zeijl. Het beroep is vooral uit vrees dat ze banen kwijtraken als bedrijven zoals Apple het land verlaten, maar voor 13 miljard euro kun je toch een hoop nieuwe banen creëren met een soort megagroot Melkertplan, aldus de analist. 

De enigen die de dans redelijk lijken te ontspringen zijn beleggers, want het aandeel zakte slechts met driekwart procent, wat omgerekend naar marktwaarde ongeveer 2 miljard is plaatst Veenstra het beleggersleed in perspectief. Hij denkt dat het besluit van Eurocommissaris Vestager tot veel onzekerheid in bestuurskamers zal leiden: "Veel ceo's zullen zich achter de oren krabben over hun eigen belastingdeals", legt hij uit. 

'Brussel trackrecord'

Van Zeijl beaamt dat: "Brussel heeft een goed trackrecord als het gaat om dit soort zaken. Als die zeggen, wij willen dit bedrag dan gebeurt dat ook." Hij gebruikt de Bijbelse uitdrukking 'iedereen moet zijn keizers deel betalen' om aan te geven dat Apple de dans waarschijnlijk niet zal ontspringen. 

Of de naheffing het merk Apple schade zal toebrengen, betwijfelt Veenstra. "Niemand zal het Apple kwalijk nemen dat ze gebruik maken van wat hen geboden wordt."

Verder in RTL Z Voorbeurs:

  • Goed nieuws op Wall Street betekent nu vooral 'oh wacht, er komt een renteverhoging'.
  • Het ADP-banencijfer komt vandaag uit
  • Cijfers over de retailbranche in Duitsland en Nederland: het gaat de goede kant op

Meer op RTL Z:

Bron • RTL Z