Life

'Schok is dat de schok op beurzen zo klein is'

Paul le Clercq • 09 november 2016 11:23 @Paul_le_Clercq

Beeld © EPA

Beursanalist Corné van Zeijl dacht eerder dat als Trump tóch president zou worden, dat tot paniek op de beurs zou leiden. Maar de paniek blijft uit. Van Zeijl verwacht dat Trumps maatregelen de groei in de VS beperken, maar uiteindelijk is zijn macht beperkt.

Grote paniek op de beurs en daarna een onzekere periode? Niets daarvan. Aanvankelijk leek het een dag vol verliezen te worden, na het nieuws dat Trump de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen, maar inmiddels blijkt dat de veranderingen op de financiële markten veel kleiner zijn, zegt Van Zeijl.

Dat komt volgens hem omdat er nu wordt getwijfeld of de Fed de rente zal verhogen in december. Daar tegenover staat dat het begrotingstekort in de VS zal oplopen, waardoor de rentelasten zullen oplopen. Dat lijkt elkaar perfect in evenwicht te houden.

Stimuleringen versus handelsbarrières

Bedrijven in de VS zullen wel kunnen profiteren van de stimulans van de economie, denkt Van Zeijl, maar daar staat tegenover dat Trump handelsbarrières wil opwerpen en dat zal de groei weer beperken. Ironisch genoeg maken de handelsbeperkingen het stimuleren en daarmee een hoger begrotingstekort dus nodig, aldus Van Zeijl.

Het beleid van Trump zal niet slecht zijn voor de economische groei in het komende jaar, maar juist wel negatief op een termijn van langer dan een jaar, denkt Van Zeijl.

'Macht Trump beperkt'

Welke maatregelen Trump zal nemen? "Het is verdomd moeilijk in te schatten wat de reacties van een gek zullen zijn", aldus Van Zeijl. Hij denkt dat Trump de makkelijkste maatregelen die hij wil nemen zal doorvoeren, zoals belastingverlagingen en het invoeren van handelsbeperkingen. "Maar uiteindelijk zal blijken dat zijn macht beperkt is. Dat zag je aan Obama, die de Senaat tegen had en moeilijk besluiten kon doorvoeren."

Van Zeijl vindt het veelzeggend dat Trump niet meer zelf mocht twitteren en dat er nu blijkbaar mensen om hem heen zijn die verstandige beslissingen nemen. Trump heeft wel het voordeel dat de Republikeinen de meerderheid hebben in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden, maar zij maken deel uit van het 'establishment' en daar is Trump juist tegen, zegt Van Zeijl.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z