Life

Brexit-sentiment loopt bijna gelijk met beurskoersen

Saskia van Huijgevoort • 20 juni 2016 15:45 @Saskia_vanH

'Demonstranten' voor een miniatuurversie van het Britse parlement in een miniatuurpark in Brussel Beeld © ANP

Het Brexit-sentiment blijkt belangrijk te zijn voor de beurs. Wie de koers van de 50 grootste Europese beursfondsen vergelijkt met het mogelijke stemgedrag tijdens het Britse referendum, ziet een opvallende gelijkenis.

"Je ziet dat de koersen en de peilingen, zeker de laatste twee weken, bijna één op één lopen", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Hoe groter de kans op een 'remain-vote', waarmee de Britten aangeven dat ze in de Europese Unie willen blijven, hoe beter voor de beurzen. De beurs zoekt een smoes om omhoog te willen." Hij werd over de opvallende trend getipt door Jeroen Blokland, portfolio manager bij Robeco.

Thumbnail

 

'Blinde paniek bij Brexit'

Beleggers lijken al rekening te houden met een 'nee' tegen het Brexit-referendum. Mochten de Britten onverhoopt toch stemmen voor een vertrek uit de EU, dan is er “blinde paniek” op de beurs, vreest Veenstra. “Dan gaan we hele grote koersvallen meemaken."

In Amsterdam steeg de AEX-index 3,5 procent naar 436,50 punten. "De reden is dat we met elkaar hebben verzonnen dat de angst voor een brexit wat afgenomen is. Dus heeft de beurs weer een reden om alles weer te komen wat los en vast zit", zegt hij. Aegon steeg bijvoorbeeld met 6,5 procent. Ook andere financiële bedrijven deden het goed. ING, ABN AMRO en NN Group tekenden winsten tot 4,1 procent op.

De kans dat Engeland daadwerkelijk uit de Europese Unie stapt, is volgens de Britse wedkantoren op dit moment zo’n 40 procent.

Bron • RTL Z