Life

Bull or Bear? Bob Homan over de vooruitzichten voor 2017

Mark van Harreveld • 15 december 2016 23:18 @MVHarreveld

Beeld ©

Een drukbezochte Bull or Bear avond in t Spant! in Bussum. Met sprekers van kaliber die hun visie op 2017 geven. Een daarvan is Bob Homan, Hoofd Investment Office ING. Homan is positief over 2017.

Bob Homan is niet pessimistisch over 2017 als beleggingsjaar. Kijkend naar de economie concludeert Bob dat het allemaal lang niet zo slecht: de economie in de VS groeit, ook in Europa is die best redelijk en het Centraal Planbureau zet voor Nederland een stijging van 2,1 procent in de prognoses.

Ten slotte stemt ook de enorme omvang van de Chinese consumentenmarkt optimistisch.

Bekijk hier hoe Homan denkt over 2017 als beleggingsjaar:

Groei op korte termijn, op lange termijn vlakt die af

Maar let wel: dat zijn prognoses voor de korte termijn. De groeivooruitzichten voor de lange termijn zullen minder spectaculair zijn. Immers, economie is de som van de beroepsbevolking en de arbeidsproductiviteit en in het westen valt daar het nodige op af te dingen: de beroepsbevolking groeit daar niet en neemt in sommige landen zelfs af en ook de arbeidsproductiviteit is de afgelopen 10 jaar niet gestegen.

Het ziet er naar uit dat Donald Trump stevig gaat aanpoten. En dat betekent dat er mogelijk een groei komt die groter is dan de economische capaciteit die een land heeft. Daarmee wordt een overspannen situatie gecreeerd. Dat is leuk voor de komende twee jaar, maar tegelijkertijd stijgt de rente. 

Dat is op zich ook niet ongunstig, want de rente was heel laag en de mensen zullen eerder extra koopkracht krijgen wanneer de rente stijgt. Waarom? Omdat er zo ontzettend veel gespaard is: mensen hebben almaar meer gespaard om maar aan een zelfde rentepercentage te komen als vroeger. Dat pakt op de korte termijn gunstig uit, maar op de lange termijn niet. 

We zien dat de rente in de VS al verhoogd is en de komende jaren mogen we een geleidelijke rentestijging tegemoet zien - Centrale Banken zijn namelijk heel pragmatisch daarin. 

Thumbnail

En wat doen we dus met ons geld?

De hamvraag: waarin moeten we beleggen als de rente stijgt? De open deur: in elk geval niet in staatsobligaties, die dalen immers als de rente stijgt. Ook ING belegt momenteel weinig in staatspapier, en als ze er al in belegt, dan alleen in vrij korte looptijden zodat de portefeuille weinig last heeft van rentestijgingen.

Voor wie toch per se in staatspapier wil beleggen zijn er inflatde linked bonds die aan inflatie gekoppeld zijn. Stijgt de inflatie, dan krijg je ook meer rente. Positief is Homan over hoogrentende bedijfsobligaties, de zogeheten junk bonds. Die herbergen natuurlijk relatief veel risico, maar met een economie die voorlopig goed draait kunnen we daar aardige rendementen op halen.

Nee, dan liever aandelen. Voor het komend jaar voorspelt Homan winstgroei. Zeker ook omdat energiebedrijven, olie en metaal begin dit jaar heel laag waren, maar intussen flink hersteld zijn zal er een winstexplosie komen uit die bedrijven. Geschat wordt dat winsten in de wereld wel 10 procent omhoog kunnen.

Weliswaar zijn aandelen flink gewaardeerd, maar volgens Homan niet overspannen ondanks de topniveaus. Weer is de rente het sleutelbegrip: in Europa krijg je 4 procent dividend op je aandelen, terwijl je voor een Duitse staatslening 0,4 procent rente toucheert. Die keuze is dus snel gemaakt. Voor aandelen de komende jaren dus een positief resultaat.  

Wel een kanttekening: Homan is positiever over de economie dan over de aandelenmarkt. En wel om twee redenen. In de eerste plaats omdat de aandelenmarkt de afgelopen tijd een flink voorschot heeft genomen. Ten tweede geldt dat als de rente stijgt, de waarderingen iets zullen moeten zakken want rente wordt weer aantrekkelijker ten opzichte van aandelenbeleggingen. 

Zo ligt de rente op de tienjaarsleningen in de VS alweer op 2,6 procent, en als je straks 3 a 4 procent met zekerheid op staatspapier kunt krijgen, zullen veel mensen aandelen als te riskant beoordelen en de stap naar staatspapier maken.   

Thumbnail

Inzetten op de banken

Nog een tip? Beleggen in cyclische sectoren, en dan met name banken. Met name banken zijn aantrekkelijk, juist omdat die rente weer oploopt. In Europa blijft de korte rente laag, Draghi blijft immers gewoon doorgaan met zijn opkoopprogramma en dus kunnen banken flink verdienen aan hun rentespread - het verschil tussen de korte en de lange rente.   

Een waarschuwing is op z'n plaats en die heeft te maken met het sentiment. Aandelen zijn volop gewaardeerd, en het sentiment loopt volgens Homan nu weer tegen z'n toppen aan. Wat zo veel wil zeggen als: voor de korte termijn wat gas terug nemen. 

Bron • RTL Z