Life

Bull or bear? Willem Middelkoop zweert bij hard assets

Mark van Harreveld • 16 december 2016 11:06 @MVHarreveld

Beeld ©

Een drukbezochte Bull or Bear avond in t Spant! in Bussum. Met sprekers van kaliber die hun visie op 2017 geven. Ook Willem Middelkoop spreekt. Een pleidooi voor real assets.

Naar eigen zeggen verkondigt oud-beurscommentator, belegger en eigenzinnig fondsmanager Willem Middelkoop al 15 jaar hetzelfde. Hij maakt zich al heel lang zorgen over het stapelen van schulden en ergert zich mateloos aan presidenten van centrale banken die daar in meegaan. Want het is voor Middelkoop niet de vraag of, maar wanneer dit systeem implodeert.

Bekijk hier de visie van Willem Middelkoop over 2017 als beleggingsjaar:

Apocalypse now

Eerder schreef hij dat dit binnen 10 tot 15 jaar zou gebeuren, maar hij was optimistisch en kreeg ongelijk. Al binnen een jaar nadat hij deze zorg uitte viel Lehman om en zakte het systeem in als een mislukte kaassoufflé​.   

Helaas moet Middelkoop concluderen dat centrale bankiers een platte leercurve hebben - er is heel veel gedaan om het kaartenhuis weer te stutten. En dat is gelukt: "met veel kunst- en vliegwerk en met duct tape." En wat hij veel vindt: bovenop het kaartenhuis zijn wat nieuwe etages gebouwd. "Daar kun je niet tot in de lengte der dagen mee doorgaan!"

Thumbnail

Centrale banken weten niet wat ze doen met die geldkraan

Ooit was Middelkoop op een seminar waar Klaas Knot een zaal vol journalisten toesprak. Op Middelkoops vraag of hij niet bang was dat beleggers naar hard assets zouden vluchten, keek Knot wat glazig. Voor Middelkoop het bewijs dat Knot zo academisch bezig was met de materie dat hij niet doorhad dat wanneer je onbeperkt geld creë​ert en stapelt, het slimme geld zijn heil elders zoekt. Geld stel je pas veilig door het in hard assets, bijvoorbeeld in goud, te beleggen. 

Middelkoop bevindt zich in goed gezelschap

Na 15 jaar kan Middelkoop naar eigen zeggen eindelijk zijn "mond houden en topmensen uit de financiële wereld laten spreken." Althans, gepensioneerde topmensen - want pas dan worden ze eerlijk. Hij citeert PIMCO-oprichter Bill Gross die 200 miljoen verdiende met de verkoop van staatsobligaties en die nu zegt: koop geen obligaties, de meeste aandelen zijn overgewaardeerd, koop real assets.

Van hetzelfde laken een pak bij Oswald Grübel, voormalig ceo van UBS en Credit Suisse die zegt dat "central banks are past the point of no return, it will end in a crash.."

Of Kenneth Rogoff, de voormalig hoofdeconoom van het IMF die opkomende landen adviseert om 10 procent van alle financiële reserves in goud te stoppen omdat er een mondiale herwaardering gaat komen en omdat er een afwaardering van de dollarschuld moet komen waardoor de dollar gaat dalen. Grübel​s advies laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ga hedgen. 

Ook bizar: centrale bankiers die onbeperkt geld kunnen creëren blijken nu niet alleen staatsobligaties op te kopen, maar ook aandelen. Middelkoop besluit zijn betoog met de centrale banken van Noorwegen en Zwitserland die zware portefeuilles hebben vol aandelen in goud- en zilvermijnen. Need I say more? "Als centrale banken hard assets gaan kopen, houd ik mijn mond."

Bron • RTL Z