Life

'Als emissie Monte Paschi niet lukt, moet Italië bank redden'

19 december 2016 08:43

Beeld ©

Het wordt spannend deze week, want de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi moet 5 miljard euro aan vermogen ophalen. Als dat niet lukt, dan zal de Italiaanse overheid de bank van de ondergang moeten redden.

Maar er is hoop, zeggen RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra en Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment partners. Een andere bank uit Italië, UniCredit, kondigde afgelopen week aan voor 13 miljard nieuwe aandelen te willen uitgeven. De koers van die bank sloot die dag hoger. Positief is dat de kern van de problemen wordt aangepakt, aldus Van Nieuwenhuijzen.

Frappant is wel, zegt Veenstra, dat de bandbreedte van de koers waartegen de nieuwe aandelen van Monte dei Paschi uitgegeven zullen worden tussen de 1 en de 25 euro ligt.

Olieprijs

De olieprijs loopt op, door de productiebeperkingen die tussen Opec- en niet-Opeclanden zijn afgesproken. Ook speelt mee dat de vraag weer wat stijgt, zal moet de Japanse centrale bank misschien wel voor het eerst in jaren de groeiverwachting verhogen.

Maar bij de olieprijs is ook de productie van Amerikaanse schalie-olieproducenten van belang. Door de gestegen olieprijs zijn er nu meer olieplatforms in de VS in werking.

Bekijk het gesprek tussen Durk Veenstra en Valentijn van Nieuwenhuijzen:

Bron • RTL Z