Life

'Luister niet naar beleggingstips', zegt Hans de Geus

19 december 2016 14:25

Beeld ©

Tijdens het RTL Z beleggingsevenement Bull or Bear gaven verschillende economen hun visie op 2017 als beleggingsjaar. Ook beurscommentator Hans de Geus, maar wat hij vooral wil meegeven is: luister niet naar tips, volg je eigen visie en beleg niet in beursgenoteerde aandelen.

Wanneer economen Bob Homan, Willem Middelkoop en Mathijs Bouman hun tips voor 2017 gegeven hebben, heeft Hans de Geus ook een belangrijke: "Luister niet naar tips van anderen. Als iemand een aandeel adviseert is de kans groot dat je eigenlijk zijn verdriet koopt." En ook de tips van bankanalisten moeten we links laten liggen volgens De Geus. "Met alle respect voor Bob, bankanalisten zitten toch vaak gemiddeld slechter dan de aap."

Eigen visie

Maar hoe moet het dan wel? Volgens De Geus moeten we vooral onszelf ondervragen en ontdekken wat ons wereldbeeld en wat onze visie is. Als voorbeeld geeft hij Willem Middelkoop die gelooft in zilver en Mathijs Bouman die anti-globalisering verwacht. "Ga met jezelf in discussie over dit soort onderwerpen. Het is leuk om naar anderen te luisteren, maar luister naar de argumenten niet naar hun adviezen."

Ook het klimaat kan een belangrijke rol gaan spelen volgens De Geus. "Ik denk dat het heel snel kan gaan met het klimaat. Iedereen moet voor zichzelf bekijken wat dat kan betekenen." Moeten we dan goud kopen? Hans denkt in een iets andere hoek. "Ik denk zelf eerder een moestuin en een pistool, misschien wel een huisje in Noorwegen, ik weet het niet."

Geen beursgenoteerde aandelen

Ondanks dat De Geus dagelijks te zien is op de beursvloer, raadt hij het af om in beursgenoteerde bedrijven te beleggen. Hij ziet meer in projecten die dichter bij je staan, met mensen die je kent. "Het is zoveel leuker om ergens zelf invloed op te hebben."

Veel mensen denken dat dat onveilig is, volgens De Geus, maar daar denkt hij anders over. "Denk aan Ahold, het boekhoudschandaal, of Shell en Enron. Die mensen hebben allemaal veel meer informatie over hun bedrijf dan jij. Die aandelen proberen ze aan jou te verkopen en dat is niet voor niks."

Bron • RTL Z