Business

Bekende advocaat Peter Wakkie gearresteerd in Madrid

16 januari 2017 12:35

Beeld © ANP

Peter Wakkie, een bekend advocaat en nu interim-bestuurder van het Spaanse Zed+, een telecombedrijf, is vanmorgen aangehouden op de luchthaven van Madrid. Hij zou een onderzoek hebben belemmerd naar smeergeld aan familieleden van Russische ministers.

Volgens de Spaanse krant El Confidencial zou Wakkie de rechterhand zijn van de Russische zakenman Mikhail Fridman, die deelneemt in Zed+. Fridman wordt onderzocht door de FBI, meldt de krant. De Spaanse politie heeft de aanhouding bevestigd tegenover RTL Z. Nadere details wil de politie en Justitie niet geven.​

RTL Z kan Wakkie niet bereiken. Wie hem belt krijgt direct zijn voicemail. Ook zijn kantoor Spinath+Wakkie zegt nog geen contact met hem te hebben gehad. Het kantoor heeft een Spaanse advocaat naar hem gestuurd, om hem bij te staan.

Ontmoeting met investeerders

Zed+ is een internationaal telecom- en internetbedrijf, waarvan de Spaanse en Russische aandeelhouders met elkaar zijn slaags geraakt. Wakkie werd eind 2015 door de Nederlandse Ondernemingskamer benoemd tot interim-bestuurder, om als onafhankelijke partij tussen de ruziemakers te staan. Omdat Zed+ juridisch is gevestigd in Nederland, kwam de zaak hier voor de Ondernemingskamer.

Wakkie werd vanochtend aangehouden toen hij aankwam met een vlucht uit Amsterdam. Hij zou in Madrid een ontmoeting hebben met een consortium van investeerders die onderdelen van het telecombedrijf zouden willen kopen.

'Smeergeld'

Volgens El Confidencial is Wakkie opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro's smeergeld aan familieleden van Russische ministers. Wakkie zou een onderzoek naar de betalingen hebben belemmerd.

De omkoping zou zijn gegaan via Zed Worldwide, een technologiebedrijf dat onderdeel is van de Nederlandse holding Zed+ en waarin onder meer de Spaanse bank Santander en uitgever Grupo Planeta een belang hebben samen met de Russische magnaat Mikhail Fridman.

Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse kantoor van Wakkie is er nog geen contact met hem geweest. "Wij weten niet wat de beschuldigingen zijn. Maar wij gaan ervan uit dat hij vanavond weer op het vliegtuig terug naar huis zit, om achter de piepers aan te schuiven. Dan kan hij weer het werk gaan doen, waarvoor hij door de Ondernemingskamer is aangesteld."

Invloedrijke advocaat

Wakkie kreeg grote bekendheid toen hij na de fraude bij supermarktconcern Ahold als bedrijfsjurist in het bestuur zat. In 2015 werd hij nog uitgeroepen tot de invloedrijkste advocaat van Nederland.

Bijna twee jaar geleden stapte Wakkie op als vicevoorzitter van de raad van commissarissen bij ABN Amro in verband met de omstreden 100.000 euro salarisverhoging van de top van de bank. 

Hij was ook voorzitter van de commissie die zich met beloningen en benoemingen bezighield. Wakkie achtte zich verantwoordelijk voor de later teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef.

Bron • RTL Z