Life

Bitcoin enorm in trek, virtuele munt duurder dan goud

03 maart 2017 10:36

Deze winkel in Hong Kong accepteert bitcoin. Beeld © AFP

De enorme populariteit van de bitcoin heeft de virtuele munt de afgelopen dagen voor het eerst duurder gemaakt dan goud. De bitcoin is in trek door een enorme vraag uit China, en door verwachtingen over soepelere regelgeving in de Verenigde Staten.

De bitcoin was vrijdagochtend ongeveer 1275 dollar waard, terwijl 1228 dollar moest worden neergeteld voor een troy ounce goud, zo'n 31 gram. Gisteren bereikte de bitcoin met 1293 dollar zijn hoogste waarde ooit.

Vooral symbolisch

Dat de bitcoin goud voorbij is, is vooral een symbolische mijlpaal. De waarde van de doorgaans zeer volatiele bitcoin is dit jaar al meer dan een derde gestegen en ligt nu ruim driemaal hoger dan een jaar geleden, ondanks maatregelen van de Chinese overheid om te voorkomen dat kapitaal massaal het land uit stroomt.

De bitcoin is populair onder Chinezen als middel om valutarestricties te omzeilen.

Belegging

De bitcoin is ook een gewild beleggingsobject, omdat er veel politieke en economische onzekerheid in de wereld is. Daarbij speculeren beleggers op een versoepeling van de regels voor de bitcoin door de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Wie overweegt in bitcoin te stappen moet er wel rekening mee houden dat de valuta enorm volatiel is. Het is niet ongewoon dat de waarde enorm stijgt, om een dag later weer flink onderuit te gaan.

Meer op rtlz.nl:
Hoge pieken, diepe dalen: bitcoin blijft turbulente munt

Bron • RTL Z / ANP