Van onze partner

5 tech-startups door vrouwen

18 juli 2017 13:15

Beeld ©

Jaarlijks schrijven honderden startups en scale-ups zich in voor de Accenture Innovation Awards, waaronder ook een groot aantal tech-ondernemers. Een groep die veelal geassocieerd wordt met mannelijk leiderschap. Misschien wel omdat 75% van de technische masterstudenten in 2016 mannen betreft. Maar er zijn genoeg vrouwen die aan het roer staan van innovatieve startups in Nederland.

Vrouwelijk ondernemerschap is booming business. In 2007 was 31% van de ondernemers in Nederland vrouwelijk, zeven jaar later was dit aantal gestegen naar 37%. In toenemende mate worden er dan ook evenementen, zoals The Next Women Summit, georganiseerd die in het teken staan van vrouwelijk ondernemerschap.

Ondanks de stijging van vrouwelijke innovators in Nederland, blijft het aantal vrouwelijke ondernemers nog altijd achter bij het aantal door mannen gestuurde ondernemingen.  Daarom geeft het programma van de Accenture Innovation Awards op vrijdag 27 oktober in het bijzonder aandacht hieraan. Dit jaar hebben zich al honderden startups zich ingeschreven voor de Accenture Innovation Awards, waaronder deze vijf kanshebbende tech-startups, geleid door vrouwen:

Hugsy
De naam Hugsy zegt het al, deze startup gaat over knuffelen. Sylvie Claes is de CEO van Hugsy, een uit de hand gelopen studieproject aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het studieproject startte zij om technologie op een natuurlijke manier bij te laten dragen aan de ontwikkeling van baby’s. Baby’s ontwikkelen zich namelijk het beste in de armen van hun ouders, maar bij het idee van 24/7 je baby vasthouden staat geen enkele ouder te springen. De Hugsy, een slimme babydeken, absorbeert de geur van de ouder en neemt het unieke hartslagritme op. Wanneer de ouder weggaat, wordt het geluid van de hartslag afgespeeld en waant de baby zich in de arme van de ouder. Zo voelt je kindje zich veilig, vertrouwd, warm en bovenal geknuffeld.

Katalysis
Schrijvers van goede artikelen moeten beloond worden voor hun werk, maar dat is nogal een onbegonnen taak. Eveline Klumpers, oprichter van Katalysis, ontwikkelde een interesse voor Blockchain, een technologie die het mogelijk maakt om peer-to-peer transacties uit te voeren. De bekendste implementatie van Blockchain technologie is de cryptocurrency ‘Bitcoin’. Maar Blockchain heeft eindeloze mogelijkheden en Eveline zag dit ook. Katalysis past de technologie voor het eerst toe op de journalistiek. Schrijvers kunnen hun kwaliteitscontent over het internet verspreiden zonder eigenaarschap te verliezen en desgewenst artikelen betaald aanbieden, waardoor iedere keer als het artikel gelezen wordt, automatisch het geld direct bij de betreffende auteur terecht komt.

Autheos
Christina Calje zet zich als CEO en medeoprichter van Autheos in voor alle e-tailers en merken in Nederland en ver daarbuiten. Bij online shoppen is het vaak lastig vanaf je scherm te bepalen of een product past en geschikt is. Videomarketing kan deze twijfel wegnemen, je ziet direct of het product bij je past waardoor je je zekerder voelt bij je online aankoop. Voor klanten een fijnere ervaring en meer zekerheid, voor e-tailers hogere conversie en minder retourzendingen. Autheos zorgt dat de juiste video’s op de juiste productpagina’s staan en bekijkt met behulp van analytics dan hoe goed zo’n video werkt. Online retailers en merken kunnen zich daardoor nog beter focussen op het creëren van een perfecte productvideo voor een optimale klantervaring.

Ligo
Betalen op basis van uurtje-factuurtje: heel normaal in de juridische wereld. Wendy Bogers, oprichter en CEO van Ligo, vond echter dat kwalitatieve juridische dienstverlening voor élk bedrijf beschikbaar moet zijn, ook voor de startende ondernemer. Daarom richtte zij Ligo op, een online juridisch platform waar ondernemers zelf geautomatiseerde contracten kunnen vinden, volledig aangepast op hun specifieke doelen. Daarnaast dient Ligo als intermediair tussen het mkb en gespecialiseerde advocaten.

iThrive
Een op de zeven mensen ervaart burn-out verschijnselen, waarvan de oorzaken vaak verschillend zijn. Een van die oorzaken is een gebrek aan goede coaching. Nadja Muller-den Blijker wil mensen laten ‘thriven’ op werk en in hun privéleven, dus richtte ze iThrive op. Met behulp van Virtual Reality en een app coacht iThrive de gebruiker, zodat je productiever wordt op je werk en daardoor minder stress ervaart. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Oefen het nee zeggen met VR door simulatie en leer de beste manier om nee te leren zeggen tegen je omgeving.

Heb jij ook een innovatieve startup en maak jij impact? Schrijf je dan nu in voor de Accenture Innovation Awards 2017.