Van onze partner

‘De wereld om je heen staat echt niet stil’

10 april 2017 01:10

Beeld ©

Gillian Franje neemt ieder kwartaal zijn businessmodel onder de loep. “Het geeft een extra drijfveer om iedere keer een stap verder te gaan.”

Vijf jaar geleden had Gillian Franje nog een bedrijf met 120 man in dienst. Toen hij dat had verkocht, wist hij dat zijn volgende bedrijf er heel anders uit zou zien. Het werd DureVole, gespecialiseerd in vitaliteit op de werkvloer. “We hebben geen kantoor, alleen onze laptops en telefoons. We werken met een netwerk van specialisten, helemaal passend bij deze tijd.”

DureVole helpt organisaties en hun werknemers met het verbeteren van hun prestaties. “Wij helpen bij duurzame inzetbaarheid van personeel door vitaliteit op de werkvloer te vergroten. Vooral door inzicht te creëren. In hoe ze leven, door te laten zien dat we als mensen een chemische fabriek zijn, wat voeding en beweging doen en hoe belangrijk ontspanning en slaap zijn.”

Extra drijfveer
Via VNO-NCW Rivierenland, waarvan hij bestuurslid is, kwam hij in aanraking met BusinessBoost. Een mooie gelegenheid om het businessmodel onder de loep te nemen. “Ik heb vaker gewerkt met het Business Model Canvas. Het is niet alleen geschikt als je een bedrijf begint, maar helpt juist ook om stil te staan bij waarom je doet wat je doet. Je moet je waarde propositie keer op keer actualiseren, dat geeft een extra drijfveer om een stap verder te gaan.” 

Ook tijdens de BusinessBoost bij het Porsche Centrum Gelderland leverde het invullen van het Business Model Canvas weer nieuwe inzichten op. “In de eerste stap ligt de nadruk op klantsegmenten: wie zijn de belangrijkste klanten? Voor bedrijven die iets verkopen, zoals Apple, is zo’n vraag heel helder, maar in dienstverlening is het ingewikkelder. Mijn business partner en ik hebben daar gesprekken over: is onze klant het bedrijf dat de factuur betaalt of is het de individuele werknemer met wie we actief aan de slag gaan? Het is goed om daarop door te denken en vervolgens te kijken welke nieuwe ontwikkelingen om ons heen spelen.”

Even stilstaan
Franje is ervan overtuigd dat ieder bedrijf er goed aan doet een paar keer per jaar stil te staan bij zijn businessmodel. “Het viel mij in gesprekken met andere ondernemers op dat veel ondernemers, met name MKB’ers, gericht zijn op operational excellence, maar niet op innovatie en vernieuwing. Ook als je op een leeftijd bent dat je zelf nog maar tien jaar werkt, is het goed om je bedrijf zo neer te zetten dat het past bij de tijd waarin je op dat moment leeft. Je kunt er niet vanuit gaan dat de wereld om je heen stil blijft staan.”

ING helpt ondernemers direct vooruit. Kijk op BusinessBoost.nl voor inspirerende verhalen van ondernemers, voor meer informatie over BusinessBoost on Tour en over de tools die worden aangereikt. 

Bron • ING