Van onze partner

Nieuwe samenwerking leidt tot innovatie in de sportwereld

10 april 2017 01:22

Beeld ©

De één heeft een bedrijf in vloerverwarming en de ander in het aanleggen van sportvelden. Samen bedachten ze een duurzame oplossing voor ‘verwarmde’ sportvelden zonder rubber.

Dizzy Soederhuizen en Eric Sarelse ontmoetten elkaar een jaar geleden tijdens een ING BusinessBoost on Tour. Soederhuizen (directeur Omefa) vertelde daar hoe hij erin is geslaagd voortdurend te blijven innoveren en een revolutionair montagesysteem voor vloerverwarming op de markt heeft gebracht.

Soederhuizen: “Omefa is een spuitgietbedrijf en door de jaren heen is het steeds gelukt zodanig te vernieuwen dat we steeds een stap hoger op de toeleveringsladder te komen. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een eigen product. Ik vind het leuk om met nieuwe dingen te komen om je eigen afnamekanaal te kunnen genereren.”

Sarelse hoorde zijn verhaal en linkte het product van Omefa direct aan zijn eigen business: het aanleggen van innovatieve buitensportaccommodaties. Ze spraken af en een jaar later is het gelukt een duurzaam systeem te ontwikkelen waarmee sportvelden kunnen worden verwarmd.

Sarelse: “Ik zocht naar een oplossing voor het bespeelbaar houden van de velden in de winter en voor bewatering van onderaf, zodat er niet meer ongelijkmatig van bovenaf gesproeid hoeft te worden. De tegeltjes waar Dizzy over sprak, kwamen al heel dicht bij een mogelijke oplossing.”

Innovatie
Omdat sportvelden aan hoge veiligheids- en kwaliteitseisen moeten voldoen, is de productontwikkeling samengedaan met het laboratorium van NOC*NSF, zodat officiële autorisatie zo mogelijk kan volgen.”

Sarelse: “Innovatie kost tijd. We willen dat de velden aan alle sporttechnische eigenschappen voldoen, regenwater horizontaal kan worden afgevoerd en vooral dat het duurzaam is. De velden die wij aanleggen kunnen bijna volledig worden gerecycled. De tegels die we nu samen ontwikkelen onder de naam SubTiles voldoen aan alle eisen en maken rubber, dat in opspraak is geraakt, overbodig. Dat is ook de reden dat deze innovatie relatief snel lijkt te gaan. We testen de veldverwarming op dit moment in Den Haag en de watervelden in de Noordoostpolder.” 

Bij de les
Wat hebben de ondernemers geleerd van de nieuwe samenwerking? Soederhuizen: “Voor mij is een hele nieuwe wereld opengegaan. Dat is het mooie van bijeenkomsten zoals Business Boost: je ontmoet nieuwe mensen die op een hele andere manier kijken waar je van kunt leren.”

Sarelse kan dit beamen: “Dizzy is een man van de millimeter en is heel geduldig. Ik ben met hectaren bezig en wil snel gaan. Zo hou je elkaar bij de les. De basis is dat je allebei met passie voor je eigen vak bezig bent en daar kunnen dus mooie dingen uit ontstaan.”  

ING helpt ondernemers direct vooruit. Kijk op BusinessBoost.nl voor inspirerende verhalen van ondernemers, voor meer informatie over BusinessBoost on Tour en over de tools die worden aangereikt.