Business

Think bigger! 'Iedere Nederlandse startup moet naar het buitenland'

Gert-Jan Verstegen • 31 maart 2017 18:22 @GJVerstegen

Beeld © AMSxTech

Bijna zes jaar geleden vertrok Steven van Wel met zijn startup Karma naar New York. En dat werd zo'n groot succes, dat hij vijf jaar later werd ontslagen. Toch raadt hij iedere Nederlandse startup aan om diezelfde stap te nemen.

"In Nederland ben je al gauw een arrogante kwal, als je groots denkt." En dat vindt Steven van Wel jammer. Tijdens zijn jaren in New York leerde hij dat er niets mis is met praten over je successen. "Maar dat geldt ook voor falen. Daar denken ze in de VS heel anders over."

Karma is a bitch

De lijn tussen een groot succes en keihard falen bleek voor Van Wel erg dun. En dat kwam misschien ook wel doordat zijn startup Karma iets te ver vooruit liep.

Karma is een soort draadloze router, waar een simkaart in zit. Op die manier kan zonder kabel of ADSL geïnternet worden. In het begin was dat met databundels. Zonde, vond Van Wel, en dus bedacht hij een unlimited bundel.

Nu heel normaal, maar toen revolutionair. Zó revolutionair, dat de Amerikanen massaal aan het downloaden sloegen. Dat grote succes bracht Karma in de problemen. Uiteindelijk kreeg Van Wel de zak. Of zoals ze dat in de VS doen: een verhuisdoos.

Thumbnail

Steven van Wel sprak over zijn ervaringen als Nederlandse entrepreneur in New York.

Mislukt? Nee, bijna gelukt

Op de AMSxTech conference sprak Van Wel vrijdag voor zo'n 200 andere techondernemers over zijn avontuur in New York. "Ik heb daar niet gefaald. Ja, ik ben misschien wel op mijn bek gegaan. In Nederland zouden mensen daar verzuurd op terugkijken. Terwijl het me juist bijna is gelukt."

En die boodschap probeert hij ook mee te geven aan de Amsterdamse startup-scene. Volgens Van Wel zijn wij Nederlanders veel te veel met ons eigen ding bezig. Terwijl ze de wereld echt wel hun gouden idee of product mogen laten zien.

"Trek de stoute schoenen aan, boek een ticket en ga in ieder geval drie maanden daar zitten. Er kan zo veel gebeuren." Zelf kwam hij toevallig in een koffietentje mensen tegen, die geloofden in zijn idee. Daardoor ging het balletje rollen: "Het ophalen van funding was gemakkelijker dan ik dacht."

AMSxTech: met 550 techies in één Slackgroep

"Er was nauwelijks interactie tussen developers en designers, terwijl we eigenlijk allemaal in dezelfde sector werken". En zodoende begon Padraig McKee - Paddy voor vrienden - een speciale Slackgroep. Inmiddels met 550 deelnemers en uitgegroeid tot AMSxTech. Dat spreek je uit als AmsterdamTech.

Doel is dat nieuwe mensen in de startup-scene elkaar leren kennen. McKee: "Dat ze samen nieuwe bedrijven starten, dat je banen kan vinden, dat talent wordt gevonden." De gemeente Amsterdam faciliteert het initiatief van harte.

De community komt niet alleen online samen, maar ook offline. Bijvoorbeeld op zzp-werkplekken en borrels, maar dus ook op de eigen conferentie. "En dat moet door blijven groeien, ook in bijvoorbeeld andere steden. Maar geen stad is zo internationaal als Amsterdam."

Thumbnail

Via de site van AMSxTech kunnen Amsterdamse tech entrepreneurs de Slackgroep joinen.

From the canals to Broadway and back

Terug in Nederland zag Van Wel een startup-klimaat dat 'langzaam volwassen wordt'. De overheid, gemeentes en provincies hebben vele investeringsfondsen om startups een flinke duw in de rug te geven. En daardoor is Nederland een serieuze speler in Europa.

Toch ziet Van Wel liever dat we in Nederland meer gaan kijken naar één Nederland. "Nu hebben Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven nog allemaal hun eigen startup-programma. In de VS kennen ze Nederland nauwelijks, laat staan Utrecht. Als we meer op landelijk niveau sturen, zou het makkelijker worden om als startup naar buiten te treden."

Maar al met al vindt Van Wel dat we hier gewoon lekker bezig zijn. "Kijk bijvoorbeeld naar WeTransfer en Booking.com." Toch missen we nog één ding: "Een soort eigen Spotify. Een startup die zó groot is, dat ze in de VS erbij zeggen dat het uit Nederlands of Amsterdam komt."

Van Wels tips voor ondernemers die naar de VS willen

  • Begin iedere meeting met het idee van "How can I help?"
  • Praat nooit in euro's, maar in dollars. Amerikanen hebben geen flauw idee van onze munt.
  • Nederlandse directheid is niet iets slechts, maar werkt vaak in ons voordeel.
  • Je hoeft niet altijd iets compleet nieuws te verzinnen. Probeer juist het huidige te verbeteren.
  • En het allerbelangrijkst: Think big!

 

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen