MKB Ondernemers Congres

Joop van den Ende: 'Ik heb ook veel foute keuzes gemaakt'

01 november 2018 20:31

Beeld ©

Als 12-jarige sloot Joop van den Ende al betere deals dan zijn vader, met de verkoop van aanmaakhoutjes. Het leverde hem meteen een belangrijke les op: altijd bescheiden blijven.

Want zelfs een van Nederlands succesvolste ondernemers maakt wel eens fouten, vertelde hij op het MKB Ondernemerscongres van RTL Z. In een toespraak sprak de televisie- en theaterproducent uitgebreid over zijn rijke carrière, die al begon toen hij twaalf jaar oud was.

Altijd bescheiden blijven

Van den Ende groeide op in een arm arbeidersgezin. De ondernemingsdrift zat er al vroeg in, toen hij zijn vader hielp met het verkopen van aanmaakhoutjes voor de kolenkachel. Als twaalfjarige jongen wist hij de winst van zijn vader te verdubbelen door de houtjes in grotere hoeveelheden, en met vooruitbetaling, aan de man te brengen. 

Hoewel de jonge ondernemer hiermee zijn eerste 'grote' deal sloot, was zijn vader vooral teleurgesteld. Het deed hem verdriet dat zijn jonge zoon nu al beter was in ondernemen dan hijzelf. Terwijl hij als vader de taak had om voor brood op de plank te zorgen. 

Het was meteen een eerste belangrijke les voor Van den Ende: altijd bescheiden blijven. En die bescheiden houding en een groot aanpassingsvermogen hebben hem ver gebracht.

Het is moeilijk om de juiste mensen te vinden

Een ander belangrijk onderdeel van succesvol ondernemen is welke mensen je om je heen verzamelt, volgens Van den Ende. "Daarin heb ik goede, maar ook veel foute keuzes gemaakt." Het belangrijkste daarin is volgens de succesvolle ondernemer dat mensen elkaar aanvullen. 

Misschien wel de belangrijkste persoon die Van den Ende in zijn carrière vond, was John de Mol. Samen met Nederland's andere grote televisieproducent veroverde hij in korte tijd de wereld. Juist omdat de twee mannen zo verschillend zijn en elkaar aanvulden, kon Endemol volgens Van den Ende, uitgroeien tot wat het is geworden. 

Het bedrijf gaat altijd voor

De Mol en Van den Ende hadden één belangrijk ding gemeen, vertelt de televisieproducent. Ze waren beide geen ondernemer vanuit ego, maar puur omdat ze iets moois wilden neerzetten waar ze in geloofden. "Natuurlijk heeft iedere ondernemer een bepaalde ijdelheid, maar dat mag nooit de reden zijn om te gaan ondernemen", aldus Van den Ende. "Het moet gaan om de gezonde zin om iets te maken."

Zijn belangrijkste vuistregel is dan ook: 'Het bedrijf gaat altijd voor, geld verdienen komt later'. "Je moet natuurlijk kunnen leven, maar het bedrijf mag nooit een middel zijn om privé het geld er weer heel makkelijk uit te halen", adviseerde Van den Ende. 

Bron • RTL Z