MKB Ondernemers Congres

Ben Tiggelaar: slimmer, beter, leuker ondernemen

Ben Tiggelaar • 11 oktober 2018 15:09

Beeld © mkboc

Ondernemen is mensenwerk. Geld telt. Tech telt. Maar uiteindelijk gaat het om mensen die iets bedenken, maken of doen dat nuttig is voor andere mensen. Toch?

Slimmer ondernemen. Innovatie draait om mensen. Volgens het Erasmus Centre for Business Innovation (ECBI) is 75 procent van het succes van innovaties afhankelijk van investeringen in mensen. De beroemde uitvinder Thomas Alva Edison begreep dit al. In 1876 richtte hij zijn 'invention factory' op, de eerste moderne 'research & development'-unit in de wereld. Edison ging op zoek naar briljante onderzoekers, zette ze bij elkaar in Menlo Park, New Jersey en werkte samen met hen aan praktische doelen: elke tien dagen een kleine uitvinding, elke zes maanden een grote.

Beter ondernemen. Wanneer is ondernemen goed? Of beter? Voor steeds meer mensen ligt de waarde van werk in een positieve bijdrage aan de gemeenschap. Volgens onderzoek van LinkedIn - twee jaar geleden, in 40 landen, onder 26.000 leden van het netwerk - is 'betekenis' voor 37% van de werkenden de primaire drijfveer. Meer dan geld of status. In Nederland lag dat percentage veel hoger dan gemiddeld. Hier bleek het voor 50% van de deelnemers aan het onderzoek dé belangrijkste motivatie.

Leuker ondernemen. Wie werkt met plezier, is in de regel creatiever, meer betrokken en houdt het ook nog eens langer vol. Onderzoeker Barbara Fredrickson stelde vast dat positieve emoties zorgen voor tot een tijdelijke verbreding van ons denken en handelen. En daarmee bouwen we dan weer aan nieuwe psychologische, fysieke, intellectuele en sociale vaardigheden. Leuk is niet alleen maar leuk. Leuk is elementair.

Natuurlijk: slim, goed en leuk ondernemen draait ook om financiën en technologie. Maar slimmer, beter en leuker ondernemen vraagt voor alles dat je bereid bent om je steeds weer te verdiepen in mensen.

Ben Tiggelaar is de openingsspreker van het MKB Ondernemerscongres op 1 november in Rotterdam.