Personal finance

OV-kaart opwaarderen aan de NS-balie gaat 50 cent kosten

07 juni 2018 12:00

OV-kaart opwaarderen aan de NS-balie gaat 50 cent kosten
Je kunt alleen inchecken als er voldoende saldo op je kaart staat. Beeld © ANP

Het opladen van je ov-chipkaart bij de NS-balies op treinstations gaat vanaf volgende maand geld kosten. Wie zijn kaart niet gewoon bij een automaat opwaardeert, betaalt 50 cent servicekosten meldt een woordvoerder van de NS.

De reden voor de meerprijs is simpel. "We moeten op onze kosten letten", aldus een woordvoerder van de spoorwegen. "We hebben de afgelopen jaren veel geĆÆnvesteerd in service, zoals onze webcare. Het opwaarderen van een ov-chipkaart is op zich een eenvoudige handeling. We hebben keuzes moeten maken, opwaarderen aan de balie kost ons tijd en geld."

Veel balieklanten jonger dan 60 jaar

Ouderen vanaf 75 jaar, rolstoelgebruikers en mensen met een visuele beperking hoeven de 50 cent extra niet te betalen. Een ruime meerderheid van de 'balieklanten' is overigens jonger dan 60 jaar en reist vaker dan zes keer per jaar met de trein, zegt de NS. 

"We willen mensen graag helpen, maar wel als je die hulp echt nodig hebt", vertelt de zegsman. Reizigers die uit gewoonte bij een balie opwaarderen of die om principiĆ«le redenen met contant geld willen reizen, moeten daar vanaf 2 juli voor betalen. 

Gefaseerd

De servicekosten worden gefaseerd ingevoerd. Op veel stations deelt de NS een servicewinkel met een andere vervoerder, die soms geen meerkosten rekent. Om verwarring te voorkomen gaat de NS de invoer eerst evalueren op 29 stations, waaronder Amsterdam Sloterdijk, Den Haag Holland Spoor en Rotterdam Centraal. 

De woordvoerder benadrukt dat servicemedewerkers op stations beschikbaar blijven om uit te leggen hoe de kaartautomaten werken.

Bron • RTL Z / Sam Trompert

Gerelateerde artikelen