Personal finance

Onderzoeker: met deze tips worden je kinderen wél succesvol

Carien ten Have • 10 juli 2017 13:31 @carienth

Onderzoeker: met deze tips worden je kinderen wél succesvol
Beeld © iStock

We geven onze kinderen totaal verkeerde adviezen over hoe ze hun leven tot een succes kunnen maken, zeggen onderzoekers.

Richt je op de toekomst, en houd altijd je einddoel voor ogen. Of: blijf altijd het beste uit jezelf halen. Het zijn dingen die ouders regelmatig tegen hun kinderen zeggen. Want je hebt natuurlijk het beste met je kind voor.

Maar al die adviezen werken juist contraproductief, zegt onderzoeker Emma Seppäla tegen nieuwssite Quartz. Sterker nog: ze kunnen een burn-out veroorzaken en op die manier juist tot minder succes leiden. Seppäla schreef een boek over de weg naar geluk: The Happiness Track. 

Wat doen ouders verkeerd? Drie adviezen, en hoe het volgens Seppäla  beter kan:

     1. Ouders: houd je einddoel in de gaten 
         Beter is: leef in het moment

Het is moeilijk om continu met één ding bezig te zijn. Onderzoek toont aan dat we met onze gedachten de helft van de tijd afdwalen, en aan andere dingen gaan denken. 

Kinderen die zich continu focussen op de toekomst – bijvoorbeeld op het halen van goede cijfers, of het uitkiezen van de juiste school – hebben daar vaker last van. Uiteindelijk kan het stellen van een einddoel dus een averechts effect hebben. In plaats van heel geconcentreerd bezig te zijn, zijn kinderen juist meer afgeleid.

Volgens Seppäla zouden ouders hun kinderen beter kunnen vertellen dat ze op dit moment gelukkig moeten zijn. Want uit onderzoek zou blijken dat geluk mensen 12 procent productiever maakt. Zo haal je die doelen dus ook.

     2. Ouders: blijf het beste uit jezelf halen
         Beter is: relax    

Kinderen maken zich nu meer zorgen dan vroeger, zegt Seppäla. Over cijfers, over of ze wel aan de verwachtingen van hun ouders kunnen voldoen, of ze het wel goed genoeg doen op school. Ze hebben stress. En die stress wordt nog eens vergroot omdat ze zien dat hun ouders het niet veel anders doen. Stress lijkt bijna onoverkomelijk.

In plaats van kinderen nog verder onder druk te zetten door te zeggen dat ze altijd het beste uit zichzelf moeten halen, kunnen ouders hun kinderen beter leren ontspannen. Hoe gaan ze om met al die stressvolle momenten? Dat kan volgens Seppäla met yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

      3. Ouders: blijf bezig
          Beter is: verveel je  
 

Voetbal, gitaarles, de knutselclub: ook na schooltijd worden de schema’s van kinderen overladen met activiteiten. Dat is niet verkeerd. Maar uit onderzoek blijkt dat we eerder briljante ideeën bedenken als we juist helemaal niets doen.

Dus geef je kind ook tijd om even niets te moeten. Daar worden ze volgens Seppäla creatiever en innovatiever van, en bovendien helpt het kinderen ook om zich te ontspannen.

Bron • RTL Z / Carien ten Have

Gerelateerde artikelen