Personal finance

'Goed verdienende woningbezitter de klos door nieuw kabinet'

Ilan Sluis • 11 oktober 2017 14:56 @ilanrtl

'Goed verdienende woningbezitter de klos door nieuw kabinet'
Beeld © ANP

Verdien je twee keer modaal en heb je een eigen huis? Dan betaal je door de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek vanaf 2023 enkele tientjes tot honderd euro meer voor je woning per maand.

Dat blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Hypotheker. Huiseigenaren zouden volledig worden gecompenseerd door de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, belooft het kabinet, maar daar blijkt uit de voorbeelden van de belangenvereniging en de hypotheekadviseur helemaal niets van. 

Vooral huiseigenaren die vlak voor de crisis een dure woning kochten kunnen daar last van hebben. Tenminste, als die woning is gefinancierd met een hypotheek met een lange rentevaste periode, stelt VEH.  

Hans en Eva

Een voorbeeld. Stel je kocht samen met je partner vlak voor de crisis een huis met daarop een hypotheek van 400.000 euro die twintig jaar vastzet tegen 5 procent rente. Het hoogste van de twee inkomens is 90.000 euro.

Dan kun je vanaf 2023 nog maar iets minder dan 37 procent van die hypotheekrente aftrekken van de belasting. Een stuk minder dan de 47 procent die je nu kunt aftrekken.

Het kabinet stelt daar wel een lager eigenwoningforfait tegenover. Dat is een belasting over de waarde van je eigen huis.

Dat forfait bedraagt nu 0,75 procent van de waarde van je huis en het gaat omlaag naar 0,6 procent. Het probleem is dat dit niet genoeg is om het hele verlies te compenseren. Volgens de VEH nemen je netto maandlasten in dit geval met 100 euro per maand toe.  

Belastingverlaging

De verlaging van de inkomstenbelasting is niet meegenomen in de rekensom. "Want die geldt immers voor iedereen. Ook voor niet-woningbezitters", zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. Ook benadrukt hij dat het slechts om een voorbeeld gaat. Of en hoeveel je er daadwerkelijk bij inschiet hangt helemaal af van je eigen situatie.

Ook uit berekeningen van De Hypotheker blijkt dat vooral de hogere inkomens worden geraakt door de maatregelen van het nieuwe kabinet."De hogere inkomens gaan er fors op achteruit", schrijft de adviseur.

De Hypotheker hanteert een voorbeeld met andere waardes voor inkomen, hoogte van de hypotheek en hypotheekrente. Maar in hun voorbeeld gaat ene huishouden er jaarlijks zo'n 300 euro op achteruit. "Zij krijgen in 2023 16,5 procent minder belasting terug dan in 2017", schrijft De Hypotheker. Ook in die berekening is de verlaging van het eigenwoningforfait meegenomen.

Arme ouderen ook de klos

Er is volgens VEH nog een groep die de maatregelen van het kabinet gaat voelen: de oudere woningbezitter.

"En dan vooral die huiseigenaren met een laag inkomen, maar met een relatief duur, afbetaald huis", zegt André de la Porte. "Door het afschaffen van de vrijstelling op het eigenwoningforfait, de Wet Hillen, gaan zij ook fors meer belasting betalen. Al merken zij het pas op de langere termijn."

Hoe zit dat dan? Stel jij en je partner zijn gepensioneerd, krijgen AOW en een beperkt pensioen en hebben jullie huis van 250.000 euro afbetaald. Dat betekent dat je nu geen hypotheek betaalt, en je betaalt door de vrijstelling van de Wet Hillen ook het eigenwoningforfait niet.

Als dat voordeeltje wordt afgeschaft, ga je vanaf  2020 stapsgewijs belasting betalen voor het bezit van je eigen huis. in 2020 kost je dat nog maar 8 euro per jaar, maar in 2050 kost je dat als je nog leeft 222 euro. Als het huis meer waard is geworden, is dat nog meer, blijkt uit een berekening van de VEH. 

Compensatie

Dan is nog de vraag hoe en of deze groep wordt gecompenseerd. Uit het regeerakkoord blijkt dat er een sociale vlaktaks komt met twee schijven waarvan het laagste schijf een percentage krijgt van iets minder dan 37 procent.

Ouderen betalen nu over hun AOW een stuk minder belasting. In het regeerakkoord staat dat voor deze groep een aparte belastingschijf blijft. De vraag is alleen welk tarief ze gaan betalen. Daarnaast gaat de zogeheten 'ouderenkorting' met 160 euro omhoog. En ook hier geldt: het ene geval is het andere niet.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen