Personal finance

Wat kan jij leren van Warren Buffett?

Saskia van Huijgevoort • 30 april 2016 19:39 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Warren Buffett wordt door velen gezien als de beste belegger ter wereld. Vandaag beantwoordt hij talloze vragen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Wat kan jij van hem leren?

Buffett heeft in 50 jaar tijd vanuit het niets een bedrijf opgebouwd met een waarde van 360 miljard dollar. Alhoewel hij nog steeds in het huis woont dat hij in 1958 kocht, heeft hij zelfs op 85-jarige leeftijd maar één​ belangrijk doel: geld verdienen

De beste en meest leerzame quotes van vandaag op een rij.

Carrière

Faal vooral in je jonge jaren, dan valt het daarna altijd mee. "We hebben zoveel fouten gemaakt toen we jong waren, we hebben het ergste achter de rug gehad", grapt zakenpartner Charlie Munger. Toch zit het hem ergens wel dwars, want aan het begin van de conferentie vertelde hij over het textielbedrijf waarmee het allemaal begon: "Ik heb geen spijt, behalve dat ik niet zo snel ben opgerezen als ik had gekund. Voordeel: nu ik 92 ben, heb ik nog genoeg te doen."

Vind je werk leuk. Het kwam niet alleen naar voren in de vergadering, maar ook uit alle interviews die Buffett tot nu toe gaf. Blijf ook nieuwsgierig, want alleen dan ga je mee met je tijd. Zo probeerde Buffett voor het eerst twitter uit op 83-jarige leeftijd en was het zijn idee om de totale conferentie te laten streamen via Yahoo. Niet vreemd, want hoe houd je het anders nog tot op hoge leeftijd vol om een aandelenportefeuille te beheren ter waarde van 70 miljard dollar? 

Een andere opvallende uitspraak in dit kader: "Als je iets opgedrongen wordt, dan kan je het maar beter leuk vinden." 

Bedrijfsleven

Investeer wijs: "Het ideale bedrijf neemt geen kapitaal en groeit alsnog. Het verhogen van het kapitaal fungeert als een anker op het rendement."

Focus op lange termijn, de beurskoersen doen er niet zo heel veel toe. Als voorbeeld noemt hij een spoorwegbedrijf "dat we voor altijd willen houden". 60 procent van zijn investeringsportefeuille zijn al 'decennia' in zijn bezit.

Het ene na het andere bedrijf doemt op om met het grootste gemak de bestaande markt te verstoren. Uber bijvoorbeeld, of verschillende bank-apps. Bufffett noemt Amazon 'zorgwekkend'. "Ze hebben in een korte tijd veel gedaan en blijven dat doen. We maken geen enkele beslissing zonder na te denken over deze grote trend en de toekomst. We waren sloom met internet; traditioneel adverteren en de telefoon werkten voor ons heel goed. Toen we de trend zagen, sprongen we er met beide voeten in."

Consultants? Niet heel erg nodig, vindt de investeerder. "Ze kosten een heleboel, maar hun adviezen leveren niets extra's op."

Persoonlijk

Wordt een vrouw. "Er zijn 10.000 mannen die ouder zijn dan 100 in Amerika en 45.000 vrouwen. Als je echt een lang leven wilt, dan moet je van geslacht veranderen", grapje hij. Overigens stelt hij voor om Munger eerst onder het mes te laten gaan, vermoedelijk vanwege zijn hoge leeftijd.

Doe waar je gelukkig van wordt. "Ik kan niet bedenken wat ik anders zou hebben gedaan", vertelde Buffett toen hij deze vraag voorgeschoteld kreeg. "Ik zit hier, doe wat ik leuk vind en eet wat ik lekker vind met mensen die ik mag. Het wordt niet beter dan dat. Ik heb besloten dat ik mijzelf het leukst vond als werkgever. Charlie en ik zijn erg gezegend." Buffett geeft aan dat zijn zakenpartner nog steeds de dingen doet die hij ook in eerdere periodes van zijn leven deed. 

Wat je beter kunt doen:

Alhoewel hij door een fan zelfs omschreven werd als 'Albus Perkamentus', het wijze schoolhoofd van Zweinstein in de Harry Potter boeken en films, is niet alles wat Buffett zegt even wijs. Als één van de rijkste mannen ter wereld, lijkt hij niet zoveel zin te hebben om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor een aantal belangrijke vraagstukken die een man in zijn postitie kan veranderen. 

Zo drinkt hij dagelijks vele blikjes coca cola, één van de bedrijven waar hij veel aandelen in heeft. De drank wordt tegenwoordig gezien als ongezond en de mogelijke veroorzaker van nare ziektes en obesitas. Onzin, vindt Buffett toen hij daarop aangesproken werd. 

'Coca cola is lekker en daarom goed'
Hij begon te aarzelen en zelfs een beetje te haperen terwijl hij naar een goed antwoord zocht. Het gaat volgens hem niet om het product, maar om het aantal calorieën dat je dagelijks binnenkrijgt. Op het moment dat dit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijdt, is dat zeker ongezond. 

"Ik drink 700 calorieën per dag aan cola. Er zit vooral suiker in en dat hebben we als mensen nodig. Ik consumeer graag iets wat ik lekker vind." Mensen over de hele aardbol drinken elk jaar miljarden blikjes die geproduceerd zijn door het merk, voert hij aan. Daarnaast hebben mensen de keus om meer te eten of drinken dan dat ze verbranden. Hij vindt het belangrijker om elke dag blij te zijn, omdat je dan ook langer leeft. "Dat compenseert misschien."

Buffett is zelfs zo overtuigt van deze strategie dat hij vermoedt dat als hij een tweelingbroer had die alleen maar broccoli had gegeten tijdens zijn hele leven, hijzelf gelukkiger zou zijn. "Je moet de calorieën balanceren."

'We doen al heel veel voor onderwijs'
Een student wilde graag weten waarom er geen nieuwe universiteiten gesticht worden om goedkoper onderwijs te genereren. Of waarom rijke beleggers als Buffett daar niets aan bijdragen. 

Zakenpartner Munger geeft toe ook 'teleurgesteld' te zijn. Buffett ziet dat toch iets anders: "Je kunt naar goede universiteiten van de staat. En vergeet niet dat we al 600.000 dollar per jaar betalen om 50 miljoen kinderen te onderwijzen vanaf de kleuterklas tot het eind van de middelbare school", was zijn opmerking daarover.

Bron • RTL Z