Personal finance

Kopen duur? Ook huurprijzen schieten omhoog

09 mei 2017 09:51

Een studente trekt in in haar nieuwe kamer. Beeld © ANP

De huurprijzen in de vrije sector stijgen hard en dat geldt niet alleen voor de grote steden. Vooral kleinere woningen worden rap duurder.

Dat blijkt uit onderzoek van huurwebsite Pararius. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter kwam uit op 14,70 euro in het eerste kwartaal. Dat is een stijging van bijna 10 procent in een jaar tijd.

Belangrijk om op te merken is dat het hier om nieuw-verhuurde panden gaat. Met andere woorden: mensen die al in een huurhuis zitten zijn niet opeens 10 procent meer gaan betalen.

Kleine woningen, grote prijzen

Woningen tussen de 50 en 75 vierkante meter zijn relatief het duurst en laten ook de sterkste stijging in prijzen zien. Mensen die klein huren in de vrije sector betalen gemiddeld 18,73 euro per vierkante meter, bijna 14 procent meer dan een jaar eerder.

Voor huizen tussen de 75 en 100 vierkante meter betaal je ruim 15 euro per vierkante meter per maand. Nog grotere huizen zijn weer een paar euro goedkoper.

Amsterdam schreeuwend duur

De duurste huurstad van Nederland is met afstand Amsterdam. Voor een kleine huurwoning tik je daar maandelijks gemiddeld 26,48 euro af. Ter illustratie: voor een huis van 60 vierkante meter ben je dan maandelijks bijna 1600 euro kwijt.

De prijzen stijgen daar wel minder hard dan het landelijk gemiddelde. In een jaar tijd kwam er zo'n 4,7 procent bovenop de prijs. In de andere grote steden ligt de gemiddelde huur in de vrije sector tussen de 14 en 16 euro p/m2.

Zaandam klapper van het jaar

Doordat de steden zo duur zijn geworden, zijn nu ook de randgemeenten behoorlijk in trek, met scherpe prijsstijgingen tot gevolg. In Zaandam bijvoorbeeld, in de buurt van Amsterdam, moesten mensen die een ander huis wilden gaan huren plotsklaps 24,6 procent meer neertellen dan een jaar eerder.

In andere omliggende gemeentes stijgen de huren minder hard, maar toch ook fors: zo'n 15 procent.

Video: Waarom een huis kopen bij starters vaak tot frustratie leidt

Bron • RTL Z