Personal finance

Bijna alle pensioenfondsen maken verlies en komen geld tekort

Erik Rezelman • 21 september 2015 16:43 @rezel

Beeld ©

Op 1 na hebben alle Nederlandse pensioenfondsen in het tweede kwartaal van dit jaar verlies gemaakt. Ook staan bijna alle fondsen in het rood; ze staan ruim onder de vereiste dekkingsgraad.

Dat blijkt uit een analyse van het RTLZ-programma Money Talks van de cijfers die zijn gepubliceerd door De Nederlandsche Bank. Alleen het fonds van de pensioendeskundigen van Towers Watson maakte afgelopen kwartaal een kleine winst. Scroll naar beneden om de dekkingsgraad van jouw pensioen te bekijken.

De buffers moeten omhoog
Pensioenfondsen in Nederland moeten van DNB een flinke buffer aanhouden voor toekomstige ellende. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre de fondsen kunnen voldoen aan hun verplichtingen, aan de pensioenen die ze moeten betalen. Pensioenfondsen moeten een dekkingsgraad hebben van minimaal 105 procent, daaronder zitten ze in onderdekking en moeten ze een herstelplan indienen bij dezelfde DNB.

Veel fondsen halen op dit moment de minimale buffer van 105 procent niet eens, laat staan dat ze een buffer hebben die ze eigenlijk zouden moeten hebben om gezond te zijn - rond de 125 procent. Pas als een fonds de vereiste buffer heeft gehaald, mag het de pensioenen verhogen met volledige inflatie.

Alle grote pensioenfondsen als het ABP, Zorg en Welzijn en de Metaalfondsen staan op een zorgelijk niveau van 100 tot 102 procent. 

Kijk dinsdag om 22:30 uur naar Money Talks op RTL Z om te weten wat je kan doen om te zorgen voor een goed pensioen.

Klik hier voor de dekkingsgraad van je eigen pensioenfonds 


Thumbnail